Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska minska antalet självmord

Samarbete ska minska antalet självmord i Västernorrland.
SOS alarm, polis, räddningstjänst, ambulans och sjukvård ska agera gemensamt.
– Deltidsbrandkårerna kan få stor betydelse, säger Robert S Öhman, vid polisen.

Annons

Ett nytt arbetssätt för att hantera personer som hotar att ta sitt liv sätts i drift i Västernorrland den 1 december.

Vid larm till SOS alarm ska polis, räddningstjänst och ambulans rycka ut gemensamt.

Modellen kommer från Jönköping där arbetssättet infördes för flera år sedan och utvärderingar har visat på stor framgång.

– Tidigare har hot om självmord främst setts som en polisiär sak men speciellt i glesbygd kan vi ha svårt att nå fram i tid. Med hjälp av deltidsbrandkårer kanske någon kan vara på plats inom tio minuter istället för en timme, säger Robert S Öhman, tillförordnad chef för brottsförebyggande enheten vid polisen.

För räddningstjänstens del kommer arbetssättet att innebära fler utryckningar.

– Vi optimerar våra resurser. Sedan tidigare åker vi ju på många larm i väntan på ambulans, säger Thorbjörn Thoresson vid räddningstjänsten i Medelpad.

Även psykiatrin ingår i samarbetet.

– Det här handlar om en impulshandling som sker när en människa är i kris. Men det är långt från alla som är psykiskt sjuka och därför är det viktigt att vi ser att det här är ett samhällsproblem, säger Kristina Mårtensson, verksamhetschef vid psykiatriska kliniken.

Tommy Forsberg, chef för räddningstjänsten i Medelpad, är en av dem som sett till att Jönköpingsmodellen införs i Västernorrland.

– I vårt uppdrag ingår att se på möjligheter till samverkan och vi har prioriterat det här som är ett tabubelagt och svårbearbetat ämnesområde, säger han.

Mer läsning

Annons