Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsriskerna kvar vid förskola

/
  • I flera år har föräldrar och personal vid Brösta förskola oroat sig över den säkerhetsrisk det innebär för barn att sova utomhus utan skydd för blåst och regn. Men ingenting händer, och snart kommer det sju nya barn till förskolan.

I flera år har personal och föräldrar vid Brösta förskola kritiserat bristen på vindskydd för vagnar med sovande barn utomhus.

I våras blåste en barnvagn omkull när ett barn låg och sov i den. Men trots påtryckningar händer ingenting.

Annons

För några år sedan blev Brösta en renodlad förskola för barn mellan 1 och 3 år. Men lokalerna anpassades inte efter så pass många små barn och räckte inte till för barnens dagliga vilostund. Problemet löstes genom att låta en del av barnen sova i vagnar utomhus.

Men skydd mot snö, vind och regn fanns inte och den takade entrén räckte inte heller till för alla vagnar.

Både personal och föräldrar har oroats över den säkerhetsrisk de upplever att detta är och i en skrivelse från föräldrarna i våras står det att "Det minsta man kan begära är att alla barn ska ha möjlighet att ligga på en skyddad plats under vilan. Det känns väldigt otryggt att lämna sitt barn vid regn och blåst".

I våras hände det som inte fick hända. En vagn blåste omkull när en treårig flicka låg och sov i den. Flickan klarade sig utan skador men oron hos såväl personal som föräldrar trappades upp.

Men ingenting händer. Och nu aktualiseras frågan igen, eftersom förskolan står i begrepp att ta emot ytterligare sju barn efter årsskiftet.

– Vi är oroliga. Det känns inte bra att lägga ut barnen när det är blåsigt, säger en ur personalen.

Att få ut alla barn i vagnarna är även tidskrävande.

– Det tar en personal en halvtimme att bädda och gör i ordning alla. Det blir trångt i hallen och vi har ingenstans att förvara vagnarna. Och snart kommer det sju nya, jag förstår inte hur vi ska lösa det.

Två personer ur personalen vittnar om att de påtalat problemet vid varje skyddsrond i fem års tid men att de bollats runt i en byråkratisk djungel.

– Ska det behöva hända något mer innan man ordnar ett ordentligt vindskydd, säger en anställd.

Lärarförbundet och Kommunal arbetar med frågan och i en framställan enligt arbetsmiljölagen, ställd till Örnsköldsviks kommun, kräver man att få reda på:

- när ett vagnsskydd kommer byggas och tidsplan för det.

- vilka åtgärder som kommer vidtas för att förhindra att barnen utsätts för vind, regn och snö samt olycka i samband med vagnsvila, tills dess ett tak är på plats.

- hur vagnar ska förvaras.

– De som har ansvar för arbetsmiljön saknar befogenheter och då bollas ärendet upp till förvaltningen där det saknas rutiner för arbetsmiljöärenden, säger Annelie Arvidsson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet.

I går kom svaret från kommunen och i det går att läsa att ärendet kommer tas upp tidigast våren 2013, i samband med sommarens planerade ombyggnadsarbeten. Det står även att om det bedöms osäkert att sova utomhus ska barnen sova inomhus.

Svar som Lärarförbundet inte är nöjda med.

– Vi hade önskat oss konkreta svar. Det här är ett allmängiltigt rutinsvar som ökar våra frågetecken, säger Annelie Arvidsson.

Från fackens sida jobbar man vidare med frågan.

Mer läsning

Annons