Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket är en miljard

/

På ett år har Örnsköldsviks kommun pumpat in en miljard kronor i Rodret. Det är svårt att föreställa sig så mycket pengar – men en illustration hjälper.

Annons

Kommunfullmäktige klubbade på måndagen igenom 725 miljoner kronor i ägartillskott till Övik Energi. Därmed har över en miljard kronor, noga räknat 1 007 000 000, överförts till kommunala bolagskoncernen Rodret. För en vanlig löntagare är det förstås svårt att föreställa sig så mycket pengar. Så Örnsköldsviksbon Magnus Ödling gjorde en illustration.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att se hur mycket pengar en miljard blir om man staplar tusenlappar på en vanlig Europapall, berättar Magnus som är produktutvecklare på Spektrakon.
Sagt och gjort. Han räknade med en tjocklek på 0,12 millimeter på varje tusenlapp och räknade ut hur hög en miljon tusingar blev och fördelade dem på pallen. Drygt två meter hög skulle sedelbunten bli, inklusive en decimeter pall. Som jämförelse har han på 3D-visualiseringen ställt fotbollsspelaren Wayne Rooney, 175 centimeter lång.

Mer läsning

Annons