Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysslandshjälp kostar skjortan

ÖRNSKÖLDSVIK. Rysslandsmissionen i Örnsköldsvik vill skänka invånarna i den ryska staden Ladenpohja ett och ett halvt ton kläder.
För detta vill landets regering ha en kvarts miljon svenska kronor.

Annons

Då har vi inte råd att ge bort kläderna till ryssarna, säger Rysslandsmissionens Allan Backlund.
Sedan slutet av förra månaden blåser nya vindar i Ryssland. För hjälporganisationer gäller nya, dyra regler vid tullarna.
Ryska regeringen har bestämt att det ska tas ut en tullavgift på 18 kronor per kilo kläder som är på väg in i landet.
Man blir bedrövad, säger Backlund. Det här gör att vårt arbete känns ganska avslaget.

155 KARTONGER
På en gård i Gottne står en långtradare lastad med 1 500 banankartonger fulla med kläder. Chauffören Åke Lindqvist skulle ha gett sig iväg med lasten i går, men de ändrade tullreglerna fick Rysslandsmissionen att göra halt.
Det är bara att vänta och se vad som händer, säger Åke Lindqvist, som hade gjort sig klar för sin första resa till landet i öst.
En annan person i Örnsköldsvik som håller på med hjälp till bland annat Ryssland säger att han haft det här på känn en längre tid.
Ryssarna gör vad de kan för att stänga vägarna. Det här kommer från regeringsnivå där borta.
En svensk grupp med hjälparbetare från södra Sverige finns just nu på plats i Ryssland för att uppvakta regeringen där och möjligen få till en lättnad när det gäller tullreglerna.

BORTGLÖMT STÄLLE
Hoppas att det här når ända upp till president Putin.
För Allan Backlund blev det resa till Ladenpohja, bara ett par mil från den finska gränsen, trots att kläderna fick stanna i Gottne.
Allan Backlund har bland annat med sig pengar insamlade på loppmarknad och symöten, och de pengarna ska det köpas mat och mediciner för.
Staden Ladenpohja är inte stor, där bor 12 000 människor, men många lever i fattigdom.
Det är ett bortglömt ställe, som Allan Backlund uttryckte sig i går när de var på väg ut ur Helsingfors för vidare resa mot Ryssland. Maten och medicinerna ska delas ut på skolor, till de allra fattigaste och på barnhem.
Senare i veckan är det meningen att Backlund och de övriga i sällskapet från Örnsköldsvik ska har ett samtal med Ladenpohjas borgmästare och dess sjukhusledning.

ETT LYCKAT MÖTE
Ett lyckat möte innebär att Rysslandsmissionen får signaler om att ryssarna verkligen vill göra vad de kan för att underlätta införsel av kläder.
Ett annat besked kan innebära att staden Ladenpohjas hårt prövade invånare inte får mer kläder från Sverige.
Nog blir vi av med kläderna, säger Backlund. Det finns många platser i världen där det är fattigt. Men det är tråkigt att det blivit så här, vi har ju kört till Ladenpohja sedan 1992.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons