Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock-Machine säljs ut till Grängesberg

Örnsköldsvik. Nu är det klart att företaget Rock-Machines i Örnsköldsvik upphör. Verksamheten säljs till GIA Industri AB i Grängesberg. Försöken att sälja konkursboet till lokala företag har misslyckats och nu går ett tiotal anställda en oviss framtid till mötes.

Annons

Den 11 december 2001 begärde Rock-Machines sig själva i konkurs med hänvisning till sviktande konjunktur. Företaget som hade i princip 100 procent av försäljningen på export klarade inte av det stormiga 2001 med terrorattacker och minskade samhällsinsatser från Världsbanken.
Förhoppningar fanns ändå om att konkursboet skulle kunna säljas till lokala företag. Flera Örnköldsviksföretag, bland annat Gullängets Mekaniska och Botnia Production, var inblandade i budgivningen.
Till slut var det dock GIA industrier i Grängesberg som drog det längsta strået. Konkursförvaltaren Boden/Holst beskriver i ett pressmedelande de lokala förhandlingarna som helt resultatlösa.

NATURLIGT FÖRVÄRV
Ove Hellkvist, vd på GIA industrier menar att förvärvet av Rock-Machines var ett naturligt steg för företaget.
Enkelt uttryck kan man väl säga att vi tidigare gjorde transportloken och Rock-Machines vagnarna menar han.
De anställda som innehar vissa funktioner som vi behöver kommer erbjudas nytt jobb i Grängesberg men mer vet jag inte i dagsläget.
Den här affären är väldigt färsk men jag kommer att åka upp till Örnsköldsvik inom kort för att diskutera med de före detta anställda säger Ove Hellkvist.

VD PENSIONERAS
Rock-Machines föredetta vd Jan-Olof Jägbring ska nu pensionera sig men vill påpeka att företaget under sin åtta år långa historia tagit sitt ansvar för bygden.
Vi sysselsatte förutom ett tiotal anställda 30-42 årsarbetare hos underleverantörer i staden.
Vid en rundringning som ÖA genomförde i fredags behövde inte några av de företag vi pratade med vidta några åtgärder för att täcka förlusten av Rock-Machine som kund.
Ove Byström, tidigare anställd på Rock-Machine, tycker att företaget skötte konkursen på ett relativt snyggt sätt.

"HAFT PÅ KÄNN"
Visst kom konkursbeslutet lite väl sent för oss anställda men vi hade haft på känn i kanske två år att det skulle gå åt pipan menar han.
Vad jag känner till nu så har inga av de tidigare anställda kunnat hitta några nya fasta jobb men det kommer väl det också, säger Ove Byström.
Rock-Machines anställda fick direkt efter konkursen den 11 december 2001 packa ihop och åka hem, men har stått tillkonkursförvaltarens förfogande. GÖSTA WESTLING

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons