Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbanken sänker räntan

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1,0 procent.

Annons

Två av bankens sex ledamöter reserverade sig mot majoritetens beslut. Karolina Ekholm ville att banken i sin ränteprognos signalerar att räntan sänks till 0,75 procent i början av 2013. Lars E O Svensson ville för sin del att räntan skulle sänkas till 0,75 procent redan nu.

Det blir inga fler räntesänkningar enligt den prognos för styrräntan som Riksbanken ger. Om ett år spås reporäntan ligga på 1,1 procent. Ytterligare ett år längre fram, fjärde kvartalet 2014, spås räntan ligga på 1,8 procent.

Kronan stärktes initialt något efter räntebeskedet, medan marknadsräntorna knappt rörde sig alls.
Dollarn blev ett öre billigare, ned från 6:65 till 6:64 kronor, medan euron sjönk tre öre till 8:74 kronor.
Räntan på en tvåårig svensk statsobligation sjönk marginellt från 0,80 till 0,79 procent, medan tioårsräntan låg kvar på cirka 1,52 procent.

Det är Riksbankens direktion med sex direktörer som avgör hur hög styrräntan ska vara. Grundprincipen är att styrräntan höjs när ekonomin är på väg in i en högkonjunktur som brukar leda till högre inflation.
Räntehöjningen ska kyla av ekonomin och hindra inflationen att stiga över Riksbankens mål på 2,0 procent. På motsvarande sätt ska Riksbanken sänka räntan när ekonomin är på väg mot lågkonjunktur. (TT)

Mer läsning

Annons