Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmycket snö hos Erling i Hattsjö

/

Mätstationen i Hattsjö, Gideå, har största snödjupet i landet just nu med 80 centimeter.

Annons

– Jag har noteringar från mitten av 80-talet, och vad jag kan finna har vi aldrig haft mer snö före jul, säger Erling Arnquist.

Det var SMHI:s uppgifter från landets mänga mätstationer som berättade att Hattsjö har mest snö i Sverige. Varken Jämtland eller norra Norrbotten kan konkurrera så här tidigt på vintern. Tvåa på listen låg Kittelfjäll med sina 72 centimeter, vilket alltså betyder åtta centimeter efter Hattsjö.

– Jag håller på att röja snö, förstås. Vad skulle jag annars göra i dag. Alla håller väl på med samma sak, tänker jag, säger Erling Arnquist när vi ringer honom.

Hur mycket snö har du?

– Det har blivit bra precis 80 centimeter. Just nu är det rekord om man tittar på tiden före jul. Så här mycket snö har jag aldrig haft hemma hos mig i mitten på december. Och mer lär väl vara på gång, misstänker jag.

Det sägs att ni i Hattsjö har mest snö i hela landet.

– Det tror jag väl inte, men mycket har vi. Jag skulle tro att det finns ytterligare några centimeter någon annanstans.

Hur drabbas du av all snö?

– Jag drabbas inte så mycket, jag är pensionär. Det är värre för dem som ska iväg på jobbet. Frugan kom inte iväg som planerat i morse. Jag undrar om de inte hade glömt bort snöröjningen i morse. När jag ringde till han som brukar komma förbi så hade han inte hört något om att han skulle bege sig ut.

Hur håller du rent på din gård?

– Jag har traktor med slunga; det måste man ha om man har lite ytor att hålla rena.

Tycker du att det är roligt med mycket snö?

– Nej, men det är dyrt.

Mer läsning

Annons