Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrin i Ö-vik får för lite resurser

Psykiatrin i Västernorrland håller god kvalitet, men resurserna är ojämnt fördelade mellan syd och nord.
Det visar en medicinsk revision av de tre psykiatriska verksamheterna i länet, som har gjorts på landstingets uppdrag.
Revisionen som har utförts av två erfarna psykiatrer - Ingegerd Bergström, Trollhättan, och Ingela Heimann, Göteborg - bekräftar i stort det frågetecken som låg bakom själva uppdraget.

Annons

Norra Ångermanland, det vill säga förvaltningarna i Örnsköldsvik och Kramfors/Sollefteå, har inte samma resurser som storförvaltningen Härnösand/Medelpad.
Landstingets slutsats är dock inte att omfördela.
Det går inte att fördela resurserna på ett bättre sätt. Tar man från Sundsvall så tunnas det ut för mycket. Det som behövs är ett resurstillskott, säger Raymond Rinnan, utvecklingssekreterare i psykiatri i landstingets ledningsstab.
Lennart Johansson (v), politiskt ansvarig i psykiatrifrågorna i landstingets hälso- och sjukvårdsdelegation, konstaterar att så redan sker.
Vi kommer att starta ett mobilt team i Sollefteå från halvårsskiftet.. I praktiken är det väl i gång efter sommaren. Det är ett exempel på hur man tillför resurser, säger han.
Sen är det svårt att lova någonting mer. Bland annat måste vi först se hur den nya organisationen fungerar i Örnsköldsvik. Kunde man tillsätta de vakanta tjänsterna där vore mycket vunnet.
Just vakanserna, bristen på specialistläkare i psykiatri, är något som revisorerna lyfter fram.
För dagen har Ö-vik fem sådana tjänster obesatta, Kramfors/Sollefteå har tre och Härnösand-Medelpad bara två. Läkarbristen ger anledning att fundera i nya banor.
Finns det inte människor av kött och blod kanske man måste anpassa organisationen istället. Det är samma problem i hela Norrland. Man måste se verkligheten som den är, säger Raymond Rinnan.
Tanken är att man kan stuva om bland tjänsterna och rekrytera andra personalkategorier än just läkare.
Revisionen hittar stora plus i länets psykiatri. Personalen är välutbildad och intresserad och man har sluppit direkta sparkrav och nedskärningar.
Den stora svagheten är att de tre klinikerna är så olika i storlek. Det innebär att man saknar ett övergripande samlat grepp och utvecklingen av psykiatrin hämmas.
Mindre enheter är mer pressade av vardagsarbetet. Det ger mindre utrymme för utvecklingsarbete. Kan man göra mer tillsammans, mellan förvaltningarna, kan det eliminera hindret, säger Lennart Johansson.
Revisorerna pekar också på splittring och konkurrens mellan klinikerna, något som landstingets ansvariga säger sig inte riktigt förstå. Dessutom efterlyses en tydlig verksamhetsidé för hela den psykiatriska vården. Det jobbar landstinget på.
Under revisionens gång har framförts politiska misstankar om att den styrande majoriteten försöker mörklägga resultatet, kanske så långt som till efter valet.
I går på förmiddagen redovisades innehållet vid en särskild genomgång för gruppledarna i samtliga partier. KLAS LEFFLER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons