Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Själevad på hemlig resa

/

En härlig morgon den 7 november i soluppgången åkte vi på en hemlig resa med Lindströms buss, som var fylld till sista plats. Ingen visste vad som väntade oss. Som vanligt hade vår reseledare Margit Olsson diktat lite om resmålen, ”Till forna tider återgår våra tankar ej så gärna. Ruskigheter av alla slag, kan vara svåra att höra” Det lät spännande, men ingen gissade rätt.

Annons

Först gick färden söderut, men sedan svängde bussen mot väster. Vi hamnade till slut vid Hola Folkhögskola för fika och sedan bar det av till Torsåkers vackra medeltidskyrka. Vi möttes av en guide som berättade om kyrkan och sedan fick vi höra ruskiga historier om häxeriet från senare delen av 1600-talet. Vittnena bestod ofta av barn, som uppgav att de kidnappats och förts med till Blåkulla där de fått bevittna de mest avskyvärda, när de mot en liten penning pekade ut kvinnor i trakten och kallade dem för häxor.

År 1675 utspelade sig ett ohyggligt drama i Torsåkers kyrka. Inte mindre än 71 personer hade pekats ut, anklagade för trolldom och häxeri, och när straffpredikan hållits fick de dödsdömda ta emot den sista nattvarden. På avrättningsplatsen uppe på berget väntade två bödlar, halshuggning och ett flammande bål. När allt var över hade var femte kvinna i Torsåker avrättats. Det skulle ta ytterligare drygt 100 år innan straffet för "trolldom" avskaffades.

Det serverades en god lunch på Hola folkhögskola och sedan väntade Häxmuseet. Vi fick mer information och även se en film om hur hela processen gick till. Vi blev mycket tagna.

”När mat vi fått och magen är mätt, kan vi behöva något annat som på benen sätter sprätt” hade Margit skaldat och vi åkte till Box destilleri i Marieberg, vackert beläget vid Ångermanälven. Där fick vi även en guidning. I början av 1800-talet var det ett gammalt ångkraftverk, men 1890 förstörde en brand merparten av byggnaderna. I början av 1900-talet byggdes ett ställverk och vattenkraften infördes.

1960 stängdes ställverket och byggnaden lämnades åt sitt öde i trettio år. 1991 tog Mats de Vahl över och 2004 startade planerna om Box Whisky Destilleri. År 2010 hade man kapital stort nog att påbörja bygget på allvar och det är nu ett mycket känt varumärke i många länder. Privata personer kan köpa ett fat som de lagrar på plats, tills whiskyn har mognat.

Vi blev bjudna på fika och därefter samlades vi i bussen, minnena var många. Tack Rolf, Gudrun och Margit för en mycket innehållsrik och minnesvärd dag.

Eleonore Nordin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons