Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO-resa till Vasa

/

Vid 06.30 tiden den 26 juli äntrade 21 Grundsunda pro-are Abrahamssons buss med destination Vasa.

Annons

Med Fredrik bakom ratten och Lage som reseledare bar det iväg mot nästa stopp som var Nordmaling där vi lastade i 14 glada pro-are från våra nordliga grannar. Vädret var lite dimmigt men ganska varmt, men på vägen upp mot Holmsund fick vi solstrålar som trängde igenom dimman.

Efter att ha bordat Vasa Express och bekantat oss med fartyget så var det dags för lunch, en superb buffé med havets alla läckerheter och fint upplagt, en fröjd även för ögat. Överfarten var lugn, ingen sjö att tala om och dimman skingrade sig sakta och väl framme i Vasa var det en klarblå himmel med sol och 26 grader varmt. Där förväntade man sig värmerekord i dag.

Här i hamnen klev vår guide på bussen. Benita Nygård var namnet och hon lotsade oss först en runda inne i stadskärnan och berättade om kända byggnader och minnesmärken. Sen bar det iväg ut ur stan och upp mot Replot, den ö som är förbunden med fastlandet med Finlands längsta bro (1445 meter). Vi stannade vid ena brofästet för en kopp kaffe med nygräddade wienerbröd. Att sitta där i solen och se ut över arkipelagen var en njutning, för det här området ingår i världsarvet, det vill säga samma som höga kusten gör på vår sida.

Efter att ha besökt några sevärdheter och en hantverkshandel modell större vändes kosan tillbaks mot Vasa och stadsdelen gamla Vasa. Där trollbands vi av vår guides kunskaper och berättarkonst. Det hon inte visste om Vasas historia var nog inte värt att veta. Det var så intressant att ingen ville stanna för en shoppingrunda och det vill inte säga lite.

Så mot hamnen går vår färd och efter att ha tackat vår guide för en givande lektion i Vasas historia bordade vi expressen för hemfärd. En god middag ombord på hemvägen och lite trötthet efter en lång men rolig dag så fick en lugn bussfärd avsluta dagen.

Mats Östman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons