Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata intressen kan rädda Mogårn

/
  • Kent Blomqvist imponerade på PRO:s förbundsordförande Christina Tallberg, Ann-Sofie Ingman, ordförande för PRO Ångermanland och Rolf Lindström som har hand om boendefrågorna inom PRO Ångermanland.

– Kommunen är på fel spår som frågar rakt upp och ned vad det kostar att bygga om Sidensjöhemmet och de äldre delarna av Mogårn, säger Kent Blomqvist som byggt om Sundhem till ett trygghetsboende. I stället borde kommunen inleda samtal med entreprenörer om ombyggnader och förändring till trygghetsboenden.

Annons

Kent Blomqvist har erfarenhet av detta. Han har via sitt familjeföretag BN Måleri & Golv AB köpt äldreboendet Sundhem av kommunen och byggt om det till ett trygghetsboende. Det är en ombyggnad som fyller alla krav på trygghetsboende. Där finns till exempel matsal och andra gemensamhetsutrymmen, spa och en värdinna dagtid måndag–fredag som det kanske allra viktigaste. Ett annat krav är att minst en i familjen ska ha fyllt 70 år före inflyttningen.

– För närvarande bor cirka 70 personer här och när vi är helt färdiga kommer det bli cirka 80, säger Kent Blomqvist. Vi har redan fått indikationer på att alla som flyttat in trivs mycket bra. Alla är överens om att det blivit mycket lyckat. Jag har överlämnat vd-uppdraget för mitt företag till sonen och tror inte att jag orkar räkna på Mogårn och Sidensjöhemmet på samma sätt. Men mitt exempel med Sundhem visar att det är fullt möjligt om ett bra samarbeta mellan kommunen och privata entreprenörer uppnås.

Kent Blomqvist visade Sundhem för PRO:s förbundsordförande Christina Tallberg samt Rolf Lindström, Lars Holmström och Ann-Sofi Ingman som lokala företrädare för PRO. De instämde alla i att det är bra med samverkan mellan kommunen och lokala entreprenörer.

– Det är precis så här vi vill ha det, sa Rolf Lindström med speciellt ansvar för boendefrågorna inom PRO Ångermanland. Vi vill att du Kent kommer till det kommunala pensionärsrådet och berättar det vi fått veta i dag. Vi känner oss ofta överkörda och tycker att våra möjligheter att påverka är ytterst begränsade.

– Det här får inte misslyckas, sa Kent Blomqvist. Det finns ett trygghetsboende även i Bredbyn och det är viktigt att vi privata entreprenörer lyckas med våra projekt eftersom den S-styrda kommunen generellt är misstänksam mot privata intressen. Det har förstärkts ytterligare efter valet eftersom socialdemokraterna nu är beroende av Vänsterpartiet för att leda kommunen.

– Jag är socialdemokrat och i så fall en del av detta motstånd, säger Rolf Lindström. Men i den här frågan tycker jag att Kent Blomqvist och kommunen är inne på helt rätt väg.

Sven Lindblom

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons