Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen gav taxi bakläxa

SJÄLEVAD.
När Örntaxi och Öviksbygdens Taxi berättade om sina rutiner och sin utrustning lyssnade polisen intresserat.
Och förvånades.
– Inte trodde jag det var så här illa ställt, sa Börje Karlström. Det här måste de verkligen se över.

Annons

Taxiförbundets region norransvarige Hans Weinehall höll i mötet där de båda taxibolagen och polisen deltog.
Överst på kallelsen stod "I skuggan ev en kris" och syftade förstås på mordet på Sundsvallsföraren Jarmo Pistool den 11 maj.
Hur förbättra säkerheten för Örnsköldsviks förare? var frågan som stöttes i närmare två timmar.
Något annat än en larmknapp i varje bil är inte att tänka på, sa Örntaxis ordförande Joakim Söderström.
Att 39-årige Jarmo Pistool blev ett relativt lätt byte för mördarna berodde till viss del på att han "försvann" utanför radiotäckningen i Sundsvall.
Givetvis en brist att så kan ske, men i Örnsköldsvik har taxibolagen sannerligen det inte bättre ställt när det gäller det tekniska.
Förare från de båda bolagen berättade om hur varken radio eller telefonkommunikation är möjlig på ett flertal platser i kommunen.
Det fick poliserna Kjell Danielsson och Börje Karlström att uttrycka stor oro.
Det här måste ni snabbt göra något åt, tyckte Danielsson. Ni måste vara betydligt mer observanta nu än för några år sedan öststatsbrottsligheten har kommit även till oss.
Både Danielsson och Karlström tog ofta chansen att poängtera att polisen ingalunda ensam klarar av att hålla ordning och reda, och att observanta taxichaufförer kan vara till mycket stor hjälp.
Era iakttagelser kan betyda mycket, sa Danielsson.
Det är sedan några dagar fritt fram för taxibolag att ansöka om att få ha stillbildskamera i bilarna. En åtgärd som anses kunna verka i avskräckande syfte för den som tänkt begå brott i en taxi.
Men den är inte till hjälp för förarna om något verkligen inträffar, poängterade Joakim Söderström. Jag tycker det har gått för långt om det ska behövas kameror.
Han fortsatte:
Det är dessutom en jättekostnad för varje företag att installera kameror.
På det svarade Hans Weinehall att förbundet har förhoppningar om att bolagen inte ska behöva ansöka om att få använda kameror utan att de bara ska behöva anmäla a-t-t de gör det. Vitsen med det skulle innebära en vinst ekonomiskt.
Mötet mellan Taxiförbundet, de båda lokala bolagen och polisen visade inte bara hur svag beredskap som finns om något inträffar; det visade också hur ovetande polisen var om detta.
Kjell Danielsson sa bland mycket annat att chaufförerna själva inte skulle ingripa som någon Tarzan i hotfulla situationer. Hellre larma så snabbt som möjligt.
Ring oss, era larm högprioriteras.
En del av mötet gick åt till att prata om det aktuella ämnet svarttaxi, eller ruffelbilar som branschen själv försökt lansera.
Där har vi nästan inga resurser alls, förklarade Danielsson, som gav stort beröm till den belysning ÖA gjorde av denna brottslighet.
Flera taxichaufförer instämde och kunde berätta att helgen efter våra avslöjanden fanns det inte en enda svarttaxi i farten i Örnsköldsvik.
Det här är lika svårspanat som narkotika, fortsatte Danielsson. Men om ni åker med svarttaxi kan ni själva göra en anmälan.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons