Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer ska rädda landstinget

HÄRNÖSAND. Landstinget kommer att få väldigt stora rekryteringsbehov i framtiden när 40-talisterna går i pension.
För att behålla den äldre arbetskraften i vården försöker landstinget hitta lösningar. Samordning av lön och pension ska undanröjas för att få mer pengar kvar i plånboken för den som vill jobba efter 65 år.

Annons

En rad aktiviteter pågår i landstinget Västernorrland i syfte att trygga personalförsörjningen av sjukvårdspersonal. Pensionsavgångarna skapar i dag stora vakanser som kan vara svåra att återrekrytera till, inte minst på grund av att det finns för få utbildade inom vissa nyckelgrupper.
Av det skälet utgör de äldre en allt viktigare målgrupp när det gäller ansträngningarna att klara personalförsörjningen inom hälso- och sjukvården.
Landstingets personaldelegation fattar på onsdagen beslut om åtgärder för att behålla den äldre arbetskraften i vården. Pensionssystemets konstruktion gör att det saknas en lönemässig sporre för att fortsatt arbete ska vara intressant.
En viktig åtgärd är att undanröja samordning mellan lön och pension för just svårrekryterad personal.

PENGAR KAN ÖKA INTRESSET
Vi söker kontakt med dem som redan gått i pension, kanske redan vid 60 år. Kan man tjäna pengar på att jobba längre än 65 år tror vi att det kan öka motivationen. Beslutet går ut på att vi upphör med samordningen, säger Lennart Johansson (v), ordförande i personaldelegationen.
För arbetstagare som omfattas av förmånsbestämda pensionsbestämmelser ska pension i normalfallet samordnas med inkomst av anställning.
Personaldelegationen beslutade under våren 2001 om generell samordningsbefrielse för sjukvårdspersonal som jobbade som vikarier under sommaren. Ett motsvarande beslut krävs för att undanröja den nackdel som samordningsbestämmelserna utgör.
Typfallet kan vara en läkare som har ett pensionsavtal och som slutat vid 60 år men inte är utsliten. Läkaren har inte så mycket för om han/hon går ut och jobbar i dag, då pensionen minskas i förhållande till lönen, säger Lennart Johansson.

GÖRA JOBBEN LÄTTARE
Personaldelegationen har, för ungefär ett år sedan, fastställt att anställda som är intresserade av fortsatt arbete efter uppnådd pensionsålder ska ges den möjligheten. Under våren togs ett riksdagsbeslut att höja pensionsåldern till 67 år.
Delegationen funderar mycket på hur man ska klara personalförsörjningen i framtiden men några ytterligare konkreta åtgärder har ännu inte beslutats.
En tanke är att göra jobben lättare, kanske kan äldre arbetskraft fungera som handledare med sin långa erfarenhet.
Vi funderar mycket på frågan och det gäller att vara konkret och anpassa arbetsbördan, förändras arbetsinnehållet kan det också påverka intresset, säger Lennart Johansson.
En allmän uppfattning i dag är att vårdanställda redan nu är trötta och många är långtidssjukskrivna. Tror du att det finns intresse att jobba efter 65 år?
Nej, det tror jag inte gäller så väldigt många, säger Lennart Johansson.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons