Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passade inte julklappen?

/
  • Bråda tider på Clas Ohlson. Fredrik Nyberg och Annica Nilsson har fullt upp nu med både mellandagsrea och julklappsbyten.

När stan kryllar av rea passar många även på att byta julklappar som inte passade. Men det är inte helt säkert att det går i alla lägen - öppet köp och bytesrätten är nämligen frivillig för butikerna.

Annons

Om du fick en tröja som var för liten, en bok som du redan läst eller någon annan julklapp som du vill byta kan du få problem på vissa ställen. Öppet köp och rätten att lämna tillbaka en felfri vara och få pengar tillbaka är inte självklar överallt. Det är upp till butiken att själv bestämma. De affärer som inte erbjuder öppet köp kan i stället ge dig en bytesrätt där du antingen får byta till en annan vara eller få ett tillgodokvitto - eller så blir det inget byte alls.

Oavsett hur det går så är du inte ensam. Framför allt inte om du är kvinna och bor i Norrland. En julundersökning som Tradera gjort visar att norrlänningar byter flest julklappar, 61 procent, och bland män och kvinnor byter 42 procent av männen sina julklappar jämfört med 50 procent av kvinnorna.

– Många kommer hit och vill byta en julklapp för att de fått dubbla uppsättningar eller bara för att de inte vill ha den, säger Annica Nilsson, reklamationsansvarig på Clas Ohlson.

Hon säger att det oftast inte är några problem med byten, men har man inget kvitto kan det bli svårt att få pengarna tillbaka.

Det är en djungel av regler där ute så bästa sättet att få veta vad som gäller är att fråga innan köpet görs.

Mer läsning

Annons