Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Par lurade till sig 27 000 i bidrag

ÖRNSKÖLDSVIK. Kvinnan sökte såväl bostadsbidrag som understödsbidrag. Och eftersom hon påstod sig vara ensamstående med två barn fick hon sammanlagt ut nästan 27 000 kronor av försäkringskassan.
Men i själva verket bodde hon fortfarande ihop med sin man och barnens far. I går erkände kvinnan i tingsrätten att hon gjort sig skyldig till bedrägeri.

Annons

Paret som båda passerat 50 år kom till tingsrätten utan advokat för att själva föra sin talan. Förmodligen för att det inte fanns mycket att säga annat än att erkänna. Mannen för att han hjälpt sin fru med att fylla i ansökningshandlingarna.
Visserligen hade paret planer på att separera under den aktuella perioden och mannen hade också skaffat sig en egen bostad.
Men för det mesta sov jag hos henne, berättade han.
Bakom de oriktiga ansökningshandlingar låg ekonomiska bekymmer.

EKONOMISKA BEKYMMER
Jag hade inte något arbete och dessutom skulder. Det var svårt att få det att gå ihop, förklarade kvinnan.
I november1999 lämnades en ansökan om bostadsbidrag in till försäkringskassan som sammanlagt vid olika tillfällen betalade in 19 600 kronor på kvinnans konto. Och dessutom fick hon 7 344 kronor i underhållsstöd som betalades ut till henne vid fem olika tillfällen under 2000. Vid ansökningstillfällena hade hon uppgett att hon var ensamstående, vilket var en förutsättning för att bidragen skulle betalas ut. Men så var det alltså inte.
Min fru hade ingen inkomst och vi hade en hyra på 4 800 kronor. Vi visste att det här inte var riktigt men ville få det bättre ställt, förklarade mannen.

GICK TILL MAT OCH MEDICIN
Paret berättade att pengarna i första hand hade gått till mat och kläder. Men även till kvinnans medicin.
Försäkringskassan hade i ett tidigare krav yrkat på att de bidrag som lämnats skulle betalas tillbaka. Ett krav som dock återkallats. Förmodligen för att skulden reglerats.
Speciellt mycket sagt blev det inte under gårdagens förhandlingar. Svaren på åklagarens frågor var knapphändiga. Men egentligen fanns det inte så mycket att tillägga när båda erkännt brotten.
Kvinnan finns tidigare inte med i belastningsregistret medan mannan har fyra trafikbrott bakom sig. Därför ansåg åklagaren att skyddstillsyn skulle vara ett passande straff för båda. I mannens fall eventuellt förenat med böter.
Vad tingsrätten kommer fram till meddelas 9 april.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons