Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otrygga under 90 gör sig icke besvär

/
  • Det är svårt att få plats på kommunens äldreboenden. Möjligen kan du få det om du är över 90 år.

Börjar du bli gammal, lite skröplig – och känner dig otrygg?

Det räcker inte för att få plats på något av kommunens äldreboenden.

Möjligen kan du få det om du är över 90 år.

Annons

Befolkningen i Örnsköldsvik blir allt äldre och allt fler behöver stöd. Så långt det är möjligt försöker kommunen tillgodose behoven i hemmen.

Många får avslag av välfärdsförvaltningen på en begäran om att få flytta in på ett äldreboende.

Inte minst lyssnar man sällan eller aldrig på argumentet att den gamle känner sig otrygg.

Han eller hon kan bo ute på landet, ha förlorat livspartnern och ha anhöriga långt borta. Det hjälper inte.

Kommunen ser framförallt till de fysiska behoven. Så länge de kan tillgodoses med hjälp i hemmet får man vackert bo kvar där.

Många överklaganden till förvaltningsrätten handlar just om att den äldre känner sig otrygg, vilket inte heller rätten så ofta lyssnar till.

Med undantag av om den klagande är riktigt gammal.

– Jag har noterat att i år har de flesta överklaganden från de som är över 90 gått igenom, säger Jan-Olov Häggström (S), ordförande i humanistiska nämnden, politiskt ansvarig i sådana här frågor.

Häggström har dragit slutsatser av det.

– Vi har inte haft någon åldersgräns utan enbart sett till behoven. Men eftersom vi ser ett mönster (hos förvaltningsrätten) lyfte jag frågan för flera månader sedan.

Det vill säga kan man därmed anta att otrygga som är plus 90 nu har chansen att få plats på ett äldreboende.

En som inte fått det är en gammal, deprimerad och otrygg man, vars ärende överklagats och som allehanda.se tänker följa. Han har tagit hjälp av en nära släkting att skriva överklagan.

Släktingen är sjuksköterska och anser sig väl insatt i problemen som uppstår när man är gammal, sjuk och handikappad.

Hon radar upp argument för att den gamle mannen ska få plats på ett äldreboende. Hon skriver att mannen blommade upp när han var på rehab på Lejonbacken, hur han fick tillbaka livsglädjen – men när han nu kommit hem tappar den.

Släktingen oroar sig över att mannen ska utveckla långvarig depression. "Följderna", skriver hon, "av en depression hos äldre är som bekant ofta direkt döende".

Överklagan stämplades in hos kommunen den 15 november och i slutet av förra veckan fick vi av förvaltningen besked att handläggaren höll på att förbereda ett svar som skulle skickas med överklagan till förvaltningsrätten.

Så sent som i tisdags hade överklagan inte kommit in till rätten och vi lyckades inte nå handläggaren eller ansvarig chef.

På en allmän fråga kring äldres trygghet och svårigheten att få plats på ett äldreboende svarar Jan-Olov Häggström:

– Det finns inte lika uttalat att folk inte får vara ensamma. Ensamheten bland äldre är ett bekymmer jag har svårt tro att samhället självt kommer att klara av. Det kommer att krävas samarbete med den ideella sektorn.

Mer läsning

Annons