Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsviks First Lady

/

På hemmaplan har turerna varit många och framgångarna få. Över en miljard kronor har pumpats in i den krisande Rodret-koncernen.

I händelsernas centrum står K.O.M.M.U.N.A.L.R.Å.D.E.T.

Men Elvy Söderströms inflytande sträcker sig långt utanför kommungränsen.

– Det var inte alls jobbigt att vara med och se Stefan Löfven bli vår nya partiledare, säger hon.

Annons

Det här reportaget publicerades på Allehanda.se 27 december 2012.

I de amerikanska presidentvalskampanjerna är "endorsements" eller förordanden ett betydelsefullt inslag. Kända musiker, skådespelare och idrottsprofiler ger på olika sätt support till kandidaterna.

Inte minst handlar det om att ställa upp på "photo ops", fototillfällen, för att skänka en del av sin egen stjärnstatus till kandidaten.

I november publicerades en bild som skulle kunna vara hämtad ur en sådan kampanj. Hockeystjärnan Peter Forsberg står mellan Elvy Söderström och Stefan Löfven, bägge politikerna iförda Modotröjor.

Bredvid står general manager Markus Näslund och vd Anders Trollsås. Alla leende med bländvita tänder. Foppa håller sin arm om "Örnsköldsviks First Lady", som hon beskrevs under föreningens 90-årsfirande inför fullsatta jublande läktare.

– Vi var och hälsade på i Peter logen under paus. Jag gillar att gå på hockey, där får man skrika offentligt. Fotografen kom förbi och undrade om han kunde få ta en bild. Det var inte mer med det, absolut inte planerat. Du har aldrig sett mitt ansikte i en valaffisch exempelvis, säger Elvy Söderström.

Nästa år fyller hon 60. Som äldsta ledamot av det mäktiga verkställande utskottet är hon en av de mest inflytelserika socialdemokraterna i landet.

För sina politiska insatser fick hon kungens medalj, av 8:e storleken i serafimerordens band, redan 2007. Men att skryta och tänka image, är ingenting för henne.

– Jag har den turen att jag har många bra kontakter. Det ger mig förmånen att kunna vara med och påverka, säger hon.

Nätverket eller "kompisarna", som hon hellre uttrycker det, består av tunga namn. Hon nämner bland annat Leif Pagrotsky som en god vän, Marita Ulvskog och gamla partiledaren Göran Persson.

Och det är bara inom partiet. Kontakterna från de statliga uppdragen och myndighetsstyrelserna är minst lika viktiga.

Samhällsbygge och infrastruktur är hennes passion.

Elvy Söderström beskrivs ofta som ett socialt geni, en nätverkare och en kungamakare. I handväskan ligger en Ericsson-mobil, av utgången äldre modell. Hon gillar den långa batteritiden och har inget behov av en smarttelefon, förklarar hon.

I kontaktlistan finns naturligtvis även "kompisen" från IF Metall.

– Det var inte alls jobbigt att vara med och se Stefan Löfven bli vår nya partiledare.

– Trygga Stefan, som gillar fläskpannkaka och att lösa Melodikrysset på lördagar.

Det osar folkhem. Själv brukar hon svara "ärtsoppa" på frågan om favoritmat. Söderström håller fram valet av Stefan Löfven till partiledaren som en ljuspunkt under året. På hemmaplan har det gått desto tyngre.

Det är nio nollor i en miljard. 1 007 000 000 kronor är summan som kommunen pumpat in i de krisande kommunala bolagen under året. Och när laget spelar dåligt är det tränaren som hängs.

– Det var som Lena Näslund sa, fördelen med när det blåser är att det bli dammfritt. Vi är många som arbetar intensivt med att komma tillrätta med kommunkoncernen.

– 2012 har varit ett intressant och innehållsrikt år. Plötsligt får man ett sms från landstingsrådet Per Wahlberg som ber om hjälp att påverka regeringen. I nästa stund får man en inbjudan av Svensk gruvindustri som vill att jag ska ge min syn på den Botniska korridoren.

Söderström är orolig för att Sverige håller på att glida isär.

– Den senaste infrastrukturproppen är ett tydligt exempel. Det blev inga investeringar i Norrland, även om ostkustbanan och Norrbottenbanan är oerhört viktiga för att hela landet ska få ett expansivt näringsliv.

– Moderaterna var emot en stor Norrlandsregion och skatteutjämningen, som ger kommunerna rättvisa förutsättningar att jobba, har blockeras. Det här året har jag nog enbart träffat infrastrukturministern i samband med invigning av Ådalsbanan.

För ett socialdemokratiskt kommunalråd som har haft statsministerns öra, är förväntningarna på Stefan Löfven höga: att återställa "ordningen".

– När jag tänker efter så träffade jag ju också handelsminister Ewa Björling. Men det var nog mest för att kommunen bjöd henne på lunch. Det har blivit väldigt långt till Stockholm.

Inför valet 2014 spekuleras det kring Elvy Söderströms framtid. Vissa tror hon kommer sluta med politiken, kanske gå över till den privata sidan som Persson och Östros. Arbeta som styrelseproffs, konsult och dörröppnare.

Andra politiska kommentatorer tror hon fortsätter som eminens i VU. Dessutom har hon alltid varit ett namn på kvällspressens listor över tänkbara ministerkandidater vid en S-regering.

Kring karriären är hon konsekvent förtegen, men säger sig vara nöjd med sin portfölj.

– Jag står till partiets förfogande, sitter i VU och är kommunalråd. Nu jobbar vi för att vinna valet. Jag konstaterar att det finns andra sätt att vara med att påverka än att sätta sig på formella positioner.

Och sådär nästan i förbifarten nämner hon att hon bjudit in Jan Eliasson, generalsekreterare i FN, till Örnsköldsvik nästa år.

Som sagt, hon har ett tungt kontaktnät. Och drömmer om att visa upp Ö-vik för världen.

– Jag har en vision och en idé som jag vill realisera under nästa år, att kommunen ska kunna vara en kontaktförmedlare gentemot universiteten och våra framgångsrika företag. Att vi ska kunna erbjuda studenter möjlighet att skriva examensarbeten i England, Indien, Tyskland, USA. Att vi skapar ett sådant närverk. Det skulle vara häftigt.

Beskedet är att Örnsköldsvik ska bli än bättre på att erbjuda service till sina studenter och stärka samarbetet med universitetsvärlden. Bruksorten ska bli en bildningsstad.

– Men jag skulle behöva sätta mig ned med utbildningsminister Jan Björklund och ta ett ordentligt samtal. Vi måste komma ifrån det här avdragsberoendet som håller på att utvecklas. Vad kostar det inte Sverige med dumheter som avdragsrätt för läxhjälp?

Inför nästa år satte sig Elvy Söderström ned och samlade sina tankar på temat, vad händer under 2013. Det blev sex A4-sidor, med allt ifrån nya byggen och hotellinvigningar till skärgårdssatsningar och en mängd arrangemang.

Om detta skulle hon kunna tala i timmar, som vanligt full av energi.

– Man vill alltid mer. Det är det svåraste, att hela tiden behöva prioritera. Kittlande utmaningar. Många investerar i Örnsköldsviks framtid, säger Elvy Söderström.

Mer läsning

Annons