Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik villha försök med friår

ÖRNSKÖLDSVIK. Örnsköldsviks kommun har gått in med en ansökan om att få bli en av tiotalet kommuner som får pröva ett friår för sina invånare.
Med friår menas att någon anställd tar ett sabbatsår om en arbetslös i ställ

Annons

Försöken kommer att pågå under åren 2002-2004. Villkoren är ännu inte fastställda. Gösta Lindström, kommunens personalkontor, hade så sent som i går kontakt med näringsdepartementet som handlägger frågor som rör friåret.
Han säger, angående en uppgift i Svenska Dagbladet om att ersättningen kommer att bli 80 procent av a-kassan, att detta inte är beslutat.
Sanningen är helt enkelt den att regeringen inte vet på vilken nivå ersättningen ska ligga till den som är beredd att ta ett sabbatsår.
Eftersom a-kassan i dag är fastställd till 80-procent av lönen innebär 80 procent av a-kassan en ersättning som ligger tämligen lågt och i närheten av vad studielån och bidrag ger.
Det är dock långtifrån säkert att ersättningen blir på den nivån.

STARK ÖNSKAN
Om ersättningen blir på den nivån måste det finnas kraftiga incitament i form av utbrändhet eller viljan att ta ett studieår eller andra personliga skäl som ligger bakom, säger Gösta Lindström. Ersättningen kommer under alla förhållanden att ligga på en nivå som ger individen en grundtrygghet i tillvaron.
Klart är däremot att både offentligt och privat anställda kommer att få erbjudandet. Det behöver inte heller vara så att den arbetslöse går in direkt på den tjänst som den anställde lämnar. Om den anställdes tjänst övertas av någon annan inom avdelningen eller organisationen och det genom en kedjereaktion blir en tjänst ledig för en arbetslös är det en godtagbar lösning.

BEGÄRAN ÄVEN 1997
För Örnsköldsviks kommun var det naturligt att gå in med en begäran om att få bli försökskommun den här gången eftersom kommunen 1997 begärde särskilda statsbidrag för personalväxling (friår) och utökade möjligheter till generationsväxling rean från 58 års ålder. Programmet för generationsväxling avsågs omfatta 100 personer. Något statsbidrag beviljades dock aldrig.


SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons