Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik kan ta emot asylsökande

Kommunen har fått en förfrågan från Migrationsverket om att ta emot asylsökande från framförallt Syrien, Somalia och Afghanistan.

Annons

– Vi utreder just nu möjligheterna, säger kommunens samordnare Lena Finne Jansson.

Behovet av boendeplatser för asylsökande är stort och Örnsköldsviks kommun har fått en förfrågan från Migrationsverket om att ta emot asylsökande.

– Det finns möjlighet för fastighetsägare att kontakta Migrationsverket om de har lediga lägenheter. Det är så det gått till i det här fallet och Migrationsverket har i sin tur kontaktat oss, berättar Lena Finne Jansson.

Under 2012 har Migrationsverket tagit emot dubbelt så många ansökningar om asyl i Sverige jämfört med förra året. De största grupperna asylsökande kommer från Syrien, Somalia och Afghanistan.

Det vanliga är att Migrationsverket erbjuder den asylsökande att bo i en vanlig lägenhet samt betalar hyran och står för enklare utrustning. Migrationsverket ansvarar ekonomiskt för eventuell dagersättning och kostnader för skolgång och hälsovård.

– Det gäller att se till helheten, till exempel måste det finnas möjlighet för barn som kommer hit att få gå i skolan. Om det finns lägenheter i ett område, då måste vi se om det finns plats i den skola som finns där. Vi har ju slimmat vår organisation och skolan är dimensionerad för de barn vi har, så det finns mycket att vrida och vända på, säger Lena Finne Jansson.

Migrationsverket och Örnsköldsviks kommun har haft ett första möte kring behov och möjligheter. Utifrån det samtalet går nu kommunen vidare med att undersöka förutsättningarna för att ta emot asylsökande.

– Vi ska självklart utreda förutsättningarna att erbjuda en fristad för människor som tvingas fly undan krig och övergrepp. Vi hoppas ha en första bild av läget i slutet av januari, säger Lena Finne Jansson.

Mer läsning

Annons