Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik får tillbaka 60 miljoner

/

Kommunen får en tidig julklapp – 60 miljoner kronor från staten.
– Ett mycket värdefullt tillskott, säger kommunalrådet Elvy Söderström (S) – som hotat regeringen med kronofogden.

Annons

Staten genom Trafikverket blev skyldig Örnsköldsvik 120 miljoner sedan kommunen byggde Botniabanans tre resecentrum, Husum, Örnsköldsvik Norra och Örnsköldsvik C.

Eller kanske mer korrekt, utlovades statsbidrag till de tre kommuner som byggde resecentrum, Örnsköldsvik, Umeå och Nordmaling.

Pengarna har dock låtit vänta på sig. Och förra året fick kommunerna veta att statsbidragen skulle betalas ut "någon gång mellan 2013 och 2015".

Vilket upprörde kommunalrådet Elvy Söderström ordentligt.

– Vi hade trott trodde att vi skulle bli kompenserade redan ifjol och när allt verkade klart fick vi besked om att vi skulle få statsbidraget tidigast 2013. Ett beslut som togs helt utan dialog.

– Ett avtal är ett avtal och jag hotade att skicka kronofogden på regeringen, säger hon – halvt på skämt, halvt på allvar.

Men istället pratade hon med och mejlade till finansminister Anders Borg (M) – utan att få nämnvärd respons därifrån. Däremot fick hon det sedermera från Bo Wikström, som är senior rådgivare vid generaldirektörens kansli på Trafikverket.

Tidigare i år lyckades Söderström och Wikström komma överens om att Trafikverket skulle betala hälften, 60 miljoner kronor, första kvartalet och att förhandlingar om den andra halvan skulle göras under hösten.

De förhandlingarna har lett fram till att Örnsköldsvik får de resterande 60 miljonerna redan före årsskiftet.

– Det är klart nu, säger Elvy Söderström och visar ett meddelande i mobiltelefonen som bekräftar detta.

– Ett mycket värdefullt tillskott för oss, som stått där med lån och räntor att betala.

En del av lånen ligger på Tjänstecentrum (Arken), en del på kommunen. De 60 miljonerna ska nu användas till att amortera av på lånen.

– Mellan tummen och pekfingret sänker vi kommunkoncernens räntekostnader med ungefär 2,5 miljoner, säger Elvy Söderström.

Mer läsning

Annons