Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppning för Sep i brittiskt storprojekt

/
  • Hägglunds Sep är på banan igen. tack vare sammanbrott i förhandlingar mellan det brittiska försvaret och amerikanske Piranha får fordonet en andra chans.
  • Marinette Radebo – hoppfull informationschef på BAE Systems Hägglunds.

Det brittiska försvaret är inte längre intresserat av amerikanska Piranha. Därmed ges åter en öppning för Sep i det gigantiska Fres-projektet. Något som kan innebära en mångmiljardaffär för BAE Systems Hägglunds.

Annons

– Läget är väldigt intressant, säger företagets informationschef Marinette Radebo.

För ett drygt år sedan kom Hägglunds till korta i Fres-projektet, som går ut på att det brittiska försvaret ska förnyas totalt på marksidan.

Upphandlingen vanns av amerikanska Piranha. Men trots över ett års förhandlingar har parterna inte kommit överens. För ett tag sedan blev det officiellt att det brittiska förvaret inte kommer att köpa Piranha.

– Jag tolkar det som att det är kört, säger Marinette Radebo. Man går inte ut med uppgifter på det där sättet annars.

Det som Hägglunds nu kan hoppas på är att upphandlingen öppnas, och det blir fritt fram för intresserade att komma med sina bud. Då tänker Hägglunds åter ställa upp med Sep.

Det finns dock en hård nöt att knäcka innan dess.

Inom kort ska Försvarets materielverk (FMV) ta beslut om Seps framtid i det svenska försvaret. Sep, som hittills kostat staten och Hägglunds 1,5 miljarder kronor i utvecklingskostnad, finns med inför en upphandling som kan sluta med att man får sälja 120 fordon.

– Vi är mycket komfortabla med den offert vi lämnat in. Den motsvarar gott och väl det kunden vill ha.

– Eftersom Sverige ska välja först är det givetvis jätteviktigt att vi vinner där.

Mer läsning

Annons