Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationsköerna har minskat kraftigt

ÖRNSKÖLDSVIK. De patienter som väntar på operation vid Örnsköldsviks sjukhus behöver inte vänta så länge till. På ett halvår har de flesta köerna minskat med hälften eller mindre, tack vare mera personal och flera vårdplatser.

Annons

ÖA har vid upprepade tillfällen skrivit om de långa köerna till olika operationer vid Örnsköldsviks sjukhus. I oktober förra året när väntetiderna var bedrövligt långa, beslöt socialdepartementet att fördela extrapengar till landstingen speciellt för att korta köer. 34 miljoner gick till landstinget i Västernorrland.

HÄPNADSVÄCKANDE RESULTAT
En jämförelse som ÖA har gjort av landstingets statistik för förväntade väntetider från diagnos till operation mellan oktober och nu i maj, visar häpnadsväckande resultat för Örnsköldsviks sjukhus. Köerna till operationer av prostataförstoring, ljumskbrock, hörselnedsättning och gallsten har mer än halverats. Väntetider för åderbråck, knä- och höftleder visar samma tendens.
Sjukhusets informatör Erika Berglund berättar varför.
Vi har jobbat aktivt med rekrytering under ett antal år. Örnsköldsvik har gjorts attraktivt för läkare som ska göra allmäntjänstgöring, nu står de på kö. Vi har skapat ett traineeprogram för sjuksköterskor som också har visat sig väldigt attraktivt i Sverige. Vi jobbar mycket målmedvetet med det.

TUFFT BEMANNINGSLÄGE
Men fortfarande saknas specialistläkare och sjuksköterskor, det är ett tufft bemanningsläge.
Våra medarbetare gör en fantastisk insats.
Utöver personalresurserna har sjukhuset hjälpts av god tillgång till vårdplatser, till en viss del tack vare att kommunen driver en avdelningför medicinskt färdigbehandlade patienter. Där hamnar långliggare som annars tar upp många av platserna.

OMBYGGNAD I FJOL
En del av förklaringen till den markanta förbättringen är också den ombyggnad av operationssalarna som genomfördes förra året. Då kunde färre operationer genomföras.
Extrapengarna från socialdepartementet delas ut fram till år 2004, sedan får sjukhusen klara sig själva. Erika Berglund låter dock inte särskilt oroad.
Nu har vi kunnat operera bort en stor puckel av anhopade patienter på kö, det minskar påfrestningen inför framtiden. AMANDA TERMÉN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons