Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad befolkning värt miljoner för Örnsköldsvik

/

Plus 53 personer innebär 2,5 miljoner i resultatförbättring för Örnsköldsviks kommun nästa år.

Annons

Nu har de viktiga novembersiffrorna kommit och talar om en officiell befolkning på 54 953 enligt SCB.

Siffran är att jämföra med 54 897, första november förra, året och med kommunens prognos på 54 900.

Utifrån kommunens egen prognos har läget med andra ord förbättrats, plus 53 personer. Enligt ekonomidirektör Mikael Öhrling ger detta positiva effekter för kommunen.

– Ökningen motsvarar cirka 2,5 miljon kronor i resultatförstärkning för 2013. Novembersiffran ligger till grund för beräkning av statsbidrag och annat. Just därför är det här ett glädjande besked, säger han.

Sett på helår har befolkningsutvecklingen i kommunen varit vikande och förra året bottnade kommunen för första gången på sex år under 55 000 invånare.

Beroende på utvecklingen nu i december finns möjlighet att vända den trenden och återigen nå över 55-sträcket.

– Det här positiva beskedet tar jag som en bekräftelse på att vi är många som arbetar för att utveckla kommunen. VI har bland annat arbetat för att visa Umebor, som kanske jobbar i här, att det även går att bo i Örnsköldsvik, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

– Just novembersiffrorna är inte så detaljerade att det närmare går att analysera strömmarna, men framöver ska det bli intressant att se om satsningarna på Umeå har gett effekt.

Men befolkningsökning innebär inte bara nya skattebetalare, för en kommun som nu höjer skatten med 35 öre, utan även nya möten och nya ansikten i staden.

Mer läsning

Annons