Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad alkoholtillsyn kan innebära försämring

ÖRNSKÖLDSVIK. Från 1 januari i år är kommunen ansvarig för tillsynen av folkölsförsäljning i alla livsmedelsbutiker. Merarbetet innebär nu att
tillsynen av krogarna i Örnsköldsvik riskerar att för-
sämras.

Annons

Efter att många butiker haft svårigheter med att klara ålderskontrollerna i samband med försäljningen, beslutade Sveriges riksdag i somras att skärpa lagstiftningen som reglerar folkölet. Kommunerna blir därför ansvariga för all tillsyn av folkölsförsäljning och ska ha ökad kontakt med livsmedelsbutiker.
Vi har sagt att vi kommer att prioritera den här biten. Då kan det hända att det blir mindre tillsyn på krogarna, men vi får göra så gott vi kan, säger Curt Byström, inspektör och alkoholhandläggare.
Kommer oanmäld
Det handlar om cirka 70 butiker som berörs av kommunens tillsyn och samtliga skulle senast sista december förra året ha anmält att de säljer folköl. Curt Byström arbetar just nu med att upprätta ett register över alla försäljningsställen för att sedan kunna ha god kontroll över dem.
Under våren kommer jag att följa upp. Hälsa på oanmäld, kontrollera ölets placering i butiken och informationen är tydlig i kassorna, säger han.
Allt detta innebär mycket arbete utöver de gamla arbetsuppgifterna för Byström, något som kan få konsekvenser för kommunens tillsyn av krogarna.
Tonvikten läggs på folkölet och att se över försäljningen av den. Jag kanske måste jobba lite extra för att klara uppsikten över krogarna också eller lösa det på annat sätt.
Djupt oroande
Att krogtillsynen riskerar att försämras är något som Gunnar Eklöf, vice ordförande för IOGT-NTO betecknar som alarmerande.
Det är djupt oroande. Den verksamheten borde istället förstärkas. De fasta tillstånden och servering på krogar fordrar omfattande tillsyn. Mycket av de problem som kan uppstå i alkoholens fotspår härstammar från krogen som till exempel bråk misshandel.
Enligt Curt Byström har man haft bra uppsikt över kroglivet.
Vi vet vad som försiggår. Men nu skulle det vara bra att få med sig någon och få lite hjälp med det området.
Dubbelt straff
Förutom socialtjänsten är även polismyndigheten tillsynsskyldiga för både folkölsförsäljning och serveringarna. Trots detta är det väldigt svårt att få just butiker som sålt folköl till minderåriga att bli fällda.
Om det kommer in en anmälan måste dag, tid, plats och butiksbiträde dokumenteras vilket inte är det lättaste, säger Curt Byström.
I samband med skärpningen av folkölstillsynen har också straffet för den butik som åker fast höjts från max sex månaders avstängning till tolv. Under den tiden får alltså ingen folkölsförsäljning förekomma.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons