Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kommunalt bolag igång efter nyår

/
  • Vatten, avlopp och renhållning ska från årsskiftet organiseras i ett kommunalt bolag, Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB, med Gerth Mattebo som verkställande direktör. Moderbolag är Rodret AB med kommunen som ägare.

När det nya kommunala bolaget Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB, tar över den operativa verksamheten från tekniska kontoret 1 januari 2009, innebär det för vd Gerth Mattebo, ansvar för en personalstab om cirka 110 anställda och en budget som omsätter cirka 180 miljoner.

Annons

– Det ska bli roligt att ta över den operativa delen, jag saknar pulsen i verksamheten, säger Gerth Mattebo, som sedan 1 september ägnat tid åt bolagets organisation.

– Jag har under de här månaderna jobbat med att bygga ramen för det nya bolaget men vi har en hel del utmaningar framför oss framförallt på vatten- och avloppssidan. Det krävs jättemycket underhåll samtidigt som vi går in i en lågkonjunktur vilket innebär att vi jobbar hårt för att få arbetstillfällen. Det finns ett stort behov av reinvesteringar i ledningsnätet. Jag hade en presentation för styrelsen i veckan och ur ett verksamhetsperspektiv behövs full beläggning, säger Gerth Mattebo.

Vatten - avlopp och renhållning utgör cirka 25 procent av tekniska kontorets totala verksamhet. Frågan är varför kommunen vill skilja vatten, avlopp och renhållning från all annan verksamhet vid tekniska kontoret?

– Det här är en taxefinansierad verksamhet med sitt regelverk. Särredovisning görs enklast i ett bolag. Fokus kommer att ligga på vatten, avlopp och renhållning och frågor runt omkring det, säger Gerth Mattebo.

Det nya bolagets kunder är alla hushåll, företag och offentliga myndigheter. Bolaget har som mål att förbättra servicen till medborgarna och parallellt eftersträva balans mellan driftskostnader och kapitalkostnader.

Mer läsning

Annons