Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skatteutjämning ger kommunen många miljoner

/
  • Kommunens mest profilerade politiker kommunalråd Elvy Söderström ser det nya skatteutjämningssystemet som en stor politisk framgång.

Nu är det klart med ett nytt skatteutjämningssystem. Det handlar om hur pengar ska fördelas mellan fattiga och rika kommuner.

– För Örnsköldsvik handlar det om drygt 60 miljoner kronor extra, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Annons

Många kommunpolitiker runtom i landet kan nu pusta ut. Nu finns enighet kring ett nytt skatteutjämningssystem som ska införas 2014. Och ersätta det gamla från 90-talet.

Enligt utredningen som presenterades skulle det innebära ett stort tillskott i kassan för Örnsköldsviks kommun, drygt 79 miljoner kronor. Efter kompromisser ser det nu ut att bli något mindre.

– För Örnsköldsvik handlar det om drygt 60 miljoner kronor extra, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Själv fick hon förtroende att sitta med i utredningen av det nya utjämningssystemet och har lagt ned väldigt många timmar på att förverkliga detta.

– Det är glädjande att vi nu äntligen har ett rättvist system. Att det har tagit så lång tid är bara att beklaga, säger Söderström.

Inte bara Örnsköldsvik blir vinnare på det nya systemet. Det blir alla kommuner i Ångermanland samt landstinget.

– Det här betyder mycket för våra grannar, kommuner som Kramfors och Sollefteå. Nu får vi alla förutsättningar att bygga välfärd. Örnsköldsvik har varit underkompenserade, säger hon.

Det har varit hårda politiska diskussioner kring det nya utjämningssystemet. För att nå enighet behövdes det kompromisser. För att kunna driva genom kompromissen behövde regeringen en statlig miljard i medfinansiering.

Kritiker har anfört att skatteutjämning kan vara tillväxthämmande. Och detta synsätt reagerar Söderström emot.

– Att man ens säger så. Regeringen har inte kunnat bevisa att solidaritet och rättvisa mellan kommunerna är tillväxthämmande, säger hon.

Nu ska frågan vidare och före sommaren ska en lagrådsremiss skrivas. Proposition till riksdagen planeras under hösten.

Inom regeringen har frågan om ett nytt utjämningssystem blivit en surdeg. Bland annat Centerpartiet har varit öppet kritik till att utjämningen inte kommit på plats tidigare. Och förutom kommunalråd Söderström har Emil Källström (C) engagerat sig i frågan.

– Det har blivit mycket intern och extern opinionsbildning för egen del. Detta är om något en fjäder i hatten för Annie Lööf som varit framgångsrik i förhandlingarna, säger han.

Precis som Söderström är han glad över att det nya systemet ska komma på plats. I ett pressmeddelande skriver Källström att detta är en "arbetsseger för Centerpartiet i regeringsförhandlingarna" och liknar processen vid ett "maratonlopp".

– Det känns riktigt, riktigt skönt att gå på julvila med detta i bagaget. Detta har varit en intressant fråga att följa och jobba med utifrån min roll i finansutskottet, säger Emil Källström (C).

Mer läsning

Annons