Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu krävs ökade statsbidrag"

Minus på minus på minus…
I takt med ständigt minskade skatteintäkter från staten tvingas kommunerna justera sina budgetar och spara.
– Nu krävs ökade statsbidrag för att vi ska klara vård, skola och omsorg, säger kommunalrådet Elvy Söderström, s, i Örnsköldsvik.

Annons

Skatteintäkterna från staten ökar inte i den takt som krävs för att täcka kostnadsökningarna i landets kommuner och landsting för 2009 och 2010.

Istället visar den senaste prognosen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, att Örnsköldsviks kommun får ytterligare 15 miljoner kronor mindre i skatteintäkter.

När kommunfullmäktige i Örnsköldsvik i juni spikade budgeten för 2009 visade den ett plus på 41 miljoner kronor.

Men lågkonjunkturen har gång på gång tvingat kommunen att räkna om sina siffror.

I september pekade det mot ett plus på 27 miljoner kronor. Nu är det nere i 13 miljoner – långt under kommunens finansiella mål på 1 till 2 procents årligt överskott, eller 25 till 50 miljoner kronor.

– Vi måste se tidigt i vår vad vi kan göra för att nå dem. För att klara en procent krävs en förbättring med 12 miljoner kronor.

– Från det att vi lade vår budget för 2009 i juni i år har skatteintäkterna minskat med 49 miljoner kronor.

– Till det ska läggas att vi i september fick besked om att vi får 11 miljoner mindre i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och i kostnadsutjämning mellan kommunerna. Totalt blir det 60 miljoner kronor.

De kraftigt minskade intäkterna har redan fått kommunen att agera.

– Vi såg redan i oktober att vi var tvungna att lägga ut besparingar på nämnderna med 14,2 miljoner kronor för att stärka budgeten för 2009, säger Elvy Söderström.

En liten ljusning för kommunen var beskedet i september om att man fick sänka arbetsgivareavgifterna med 16 miljoner kronor.

– Men det behövs mycket mer. Därför måste regeringen förstå att det nu krävs ökade statsbidrag för att vi ska klara vård, skola och omsorg.

– Nej, inte för 2009. Det är dessutom försent att besluta om en sådan, det skulle i så fall skett senast under november månad.

Mer läsning

Annons