Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer ljuset åter

/

Vintersolståndet infaller i dag, den dag då solen står som lägst på himlen. Nu går vi mot ljusare tider ett halvår framöver.

Annons

För att vara exakt inträffar själva vintersolståndet klockan 12.12 i dag, vilket är den tidpunkt då Jordens axellutning befinner sig som längst bort från solen. Jordaxeln lutar drygt 23 grader i förhållande till ekliptikan, solens skenbara bana på himlen. Sommarsolståndet är förstås den tidpunkt då norra halvklotet lutar mest mot solen, nästa år infaller det 20 juni.
Kuriöst nog är Jorden närmast solen under vår vinter, i januari, eftersom banan inte är rund utan elliptisk, men avståndet har liten påverkan på årstiderna.
Men det kommer att ta ett tag innan vi märker att det blir ljusare. I morgon till exempel är solen uppe en hel minut längre än i dag. I Härnösand går solen upp 09.20 i morgon och ner 14.14; i Örnsköldsvik är tidpunkterna 09.29 respektive 14.01.
Och norr om polcirkeln får man vänta på ljuset, i Kiruna råder polarnatt mellan 12 och 31 december.
Vintersolståndet och ljusets återkomst har firats – och firas – i många kulturer genom tiderna. Romarna hade sin Saturnaliefest, vikingarna höll midvinterblot, i Iran firas solguden Mitras födelse den 25 december och även dagens julfirande har kopplingar till vintersolståndet.
Och i dag tror ju vissa att världen ska gå under, baserat på att mayakalendern sägs ta slut.

Källor: wikipedia, SMHI, astroinfo.se

Mer läsning

Annons