Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolaelever i Goma

ÖRNSKÖLDSVIK. I november var några av eleverna från
Nolaskolans internationella program i Kongo-Kinshasa med tre av sina lärare. Nu, två månader senare är gatorna de åkte på i Goma täckta av lava efter vulkanutbrotten.
– Jag kan inte riktigt fatta att vi var där, mitt i stan, och nu är det mesta förstört, säger David Jonsson.

Annons

Det var en resa som ingen av oss kommer att glömma, säger Hans Jonsson, lärare på Nolaskolans internationella program. Inte minst genom den senaste tidens händelser i området. Att faktiskt ha varit där och sett vardagen i området med egna ögon gör ju att katastrofrapporteringen i media får en helt annan betydelse. Nu relaterar man till det på ett helt annat sätt, fortsätter han.
Besökte Gisenyi och Goma
I höstas, under novemberlovet, åkte en grupp om elva personer ner till Uganda i tre veckor för att se delar av centrala Afrika och möta vardagen i andra kulturer. De hade egentligen inga förhoppningar om att kunna resa vidare därifrån, men väl på plats kom de i kontakt med en lokal guide som erbjöd gruppen en möjlighet att åka till Rwanda och Kongo-Kinshasa.
På så vis fick gruppen från Örnsköldsvik besöka såväl gränsstaden Gisenyi i Rwanda som det numera vulkanhärjade Goma i Kongo-Kinshasa.
Nu när man hör att flyktingar i Gisenyi från Goma redan väljer att återvända till Goma som fortfarande är mycket osäkert område, fullt med lava och aska, så låter det så märkligt, säger läraren Thomas Nordell. Våra intryck av städerna var att Gisenyi såg mycket renare och mer välordnat än Goma, som jag tycket mest bestod av sargade hus och slum med några få fina kvarter, isolerat från allt annat av berg och djungel. Men det finns förstås motsättningar mellan Kongo och Rwanda som väger in.
Det var överhuvudtaget väldigt svårt att få fotografera och filma i Kongo och Rwanda, men fotografen som var med oss smygfilmade genom bussfönstret, berättar Ida Hallin. Jorden i området runt Goma var alldeles svart, minns jag. I efterhand fick jag reda på att det beror på den vulkaniska aktiviteten.

MÅNGA INTRYCK
Vi åkte buss genom huvudgatan som nu är helt förstörd efter utbrottet från vulkanen Nyiragongo, säger Erika Lidberg. Det är hemskt att tänka på att de flesta av alla vi såg där nu är utan sina hem.
När vi var där nere var det ingen som kunde ana att ett vulkanutbrott i Gomatrakten var på väg, då var det mer sådant snack i Rwanda, säger Thomas Nordell. På det hela taget har vi fått så mycket nya insikter och upplevt så mycket. Fast så här i efterhand har ju masken som hänger hemma på väggen från marknaden i Goma fått en lite annan betydelse för mig.
Intrycken efter resan är många, men ingen skulle vilja ha resan ogjord, även om upplevelserna inte alltid var odelat positiva.

MENTALT PÅFRESTANDE
David Jonsson funderar en stund på hur han ska förklara känslorna tiden efter resan.
Det var en mentalt påfrestande resa, säger han sedan. Inte bara på grund av alla intryck och tankar. Dessutom var omställningen så stor när man kommit hem. Man kände sig lite kaxig och oövervinnerlig, nu klarar jag allt. Men man irriterar sig betydligt mindre över småsaker här hemma som försenade bussar och snöoväder nu. I centrala Afrika går det definitivt inte att ha bråttom. SARA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons