Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myckelgensjö – ett drabbat samhälle

/
  • Astrid Edlund och Gudrun Westman förebereder sig för utkörning av varor, och sammanställer sina listor, till bygdens äldre. Under telefontrasslet har de gamla inte kunnat ringa in och beställa sina varor som vanligt.

Ström och telefon är två grundläggande nödvändigheter för att ett samhälle ska fungera. I Myckelgensjö har man varit utan bägge i en vecka.

Annons

Hjärtat i Myckelgensjö är den lilla lanthandeln. Förutom att erbjuda livsmedel finns även apotek och utkörning av varor till bygdens äldre.

Den senaste veckan har varit tuff för de boende i Myckelgensjö. De har i princip varit utan telefon i en vecka. Detsamma gäller för strömmen som har kommit och gått. Problemen inträffade i söndags. På fredagen verkade merparten av felen vara åtgärdade.

– Man tycker det känns konstigt att de inte kan åtgärda fel fortare. Något liknande denna vecka har jag inte varit med om tidigare, säger Gudrun Westman, som arbetar i lanthandeln.

Affären har om något påverkats av det inträffade. Utan telefon och ström har inte kortläsare och streckkodsläsare fungerat.

– Vi har haft tur att det bara är bybor som har handlat och tankat. De har fått gå med ficklampa för att se i butiken och vi har fått lov att räkna för hand med miniräknare, penna och papper, säger butiksansvariga Astrid Edlund.

När inte telefonerna fungerat har den lilla lanthandeln fungerat som samlingspunkt för "byn". Det har berättats om en äldre person som nära på frös ihjäl eftersom det i helgen var 20 minusgrader och dennes hus blev underkylt.

– Det är tur att man har vedspis så att man har hållit huset någorlunda varmt och kunnat klara sig. När telefonerna dog fungerade inte ens larmnumret 112, säger Evy Molinder.

Mer läsning

Annons