Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moälven i Uppdrag Granskning

/
  • Fiskerikonsulent Bo Öhman från Örnsköldsvik medverkar i kvällens Uppdrag Granskning, som handlar om den svenska laxförvaltningen.

I kväll visar Sveriges Television ett reportage om fiskförvaltning. I programmet deltar fiskerikonsulenten Bo Öhman från Örnsköldsvik.

Annons

I kvällens Uppdrag Granskning berättas hur den svenska vildlaxen mår sämre än någonsin tidigare. Endast en handfull av de 80 älvar som tidigare hade lax, har det i dag. I programmet beskrivs den svenska laxfiskepolitiken som ett haveri.

Reportaget har gjorts i de nordligaste länen och i Skottland. Bland annat berättar fiskerikonsulenten Bo Öhman om lax- och havsöringsbestånden i Moälven.

– Uppdrag Granskning följde med till Hädanbergsån när vi återställde vattenmiljön. Den har tidigare rensats från sten för att transportera timmer, men nu lägger vi tillbaka stenar och återskapar på så sätt vattenmiljön, säger han.

Många är de insatser som genom åren gjorts för att skapa en potentiellt stor mängd lax i norrlandsälvarna. Dock är det endast en liten del av laxen kommer tillbaka efter att de vandrat nedåt till Östersjön. Samtidigt beskrivs Sverige som bäst i Europa på fiskepolitik.

Experter menar enligt Uppdrag Granskning att en livskraftig laxstam skulle ha ett stort värde: tusen jobb i glesbygden och miljardomsättningar när det gäller sportfisketurism.

Bo Öhman är kritisk mot dagens fiskeripolitik och ser reportaget som ett bra sätt att uppmärksamma frågan.

– Annars är det bara de närmast sörjande som intresserar sig, det är bra att en bred allmänhet ser hur det fungerar, säger han.

Reportaget sänds lämpligt till den laxkonferens som kommer hållas i Luleå på torsdag och fredag. Där kommer diskussionerna bland annat handla om laxens framtid och möjligheterna att uppnå en optimal och långsiktig förvaltning.

Mer läsning

Annons