Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljösnubben: Vinster att göra på klimatsmarta idéer

/
  • Mattias Goldmann har många järn i elden och har besökt Sudan, Göteborg och nu också Örnsköldsvik på mindre än en vecka.

Han kallar sig själv "miljösnubbe" och för Mattias Goldmann är grönt skönt .
På torsdagen besökte han Café UH för att prata om hur vi sparar – och tjänar på moder jord.

Annons

Miljöhoten duggar tätt och ett klimatsmartare tänk blir allt viktigare. Miljölobbyisten Mattias Goldmann reser land och riken runt för att prata om grön framtid.

– Finansminister Borg vill höja bensinskatten. Men pengarna från SUV:arna på Östermalm borde gå till att utveckla förnybar energi, som biogas i Domsjö till exempel, säger han.

Goldmann är VD för den politiskt obundna tankesmedjan "Fores" som jobbar aktivt för att få forskning och idédebatt att leda till politisk förändring. Trots att det ständigt kommer nya rön tycker han att politikerna satsar för lite.

– Man brukar säga att företag jobbar kortsiktigt och kvartalsvis. Men politikerna är inte bättre när de stirrar sig blind på nästa Sifomätning, säger han och menar att det krävs statlig stimulans för att kommuner och företag ska våga satsa.

Något som oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C) är beredd att hålla med om:

– Det finns mycket att göra och det är viktigt att vidga det politiska samtalet, säger hon.

Örnsköldsvik har rika resurser på vattenkraft, biogas och vindkraft och Mattias Goldmann menar att det finns en stor potential i staden.

– Det kostar att gå i bräschen, men de som är först med klimatsmarta idéer är också de som kommer att göra vinsterna, säger han och nämner musiktjänsten Spotify som ett målande exempel:

– Att byta ut produkter mot tjänster är klockrent. En app i mobilen kontra inköp, som i deras fall skivor, är en 90 procentig förbättring ur ett miljöperspektiv.

Den "handelsresande" miljölobbyisten vurmar för många frågor men brinner extra för en – att eliminera fossila bränslen.

– Det är bensin och diesel som förpestar luften i städerna. De ska väck innan år 2030, säger Mattias Goldmann.

Under sin korta visit i Örnsköldsvik hann Goldmann också besöka Sekab för att kolla på utvecklingen av förnybar etanol och bioplast.

Mer läsning

Annons