Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till fritids

Nu är det klart.
Bildningsnämnden ger 3.6 miljoner extra till fritidsverksamheten under 2013.

Annons

Vid ett flertal tillfällen på senare år har allehanda.se granskat och berättat om den ohållbara situationen vid kommunens fritids och förskolor.

Det handlar om alltför stora barngrupper, ett problem som kommunen inte har åtgärdat.

– Dessvärre är det så det ser ut på sina håll. Barngrupperna i de mer centrala delarna av Örnsköldsvik är alldeles för stora, sa bildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson till allehanda.se i oktober.

Då var hennes besked att nya miljoner var på väg, öronmärkta för fritidsverksamheten.

Nu är det klart att bildningsnämnden satsar 3,6 miljoner kronor i 2013 års budget för att öka personaltätheten.

– Fritids spelar en viktig roll när det gäller att bidra till elevens hela dag, och därför vill vi se till att det blir fler medarbetare per barn, säger Birgith Olsson Johansson. Detta ska också bidra till att verksamheterna får lika goda förutsättningar för att bedriva en bra verksamhet.

Satsningen på utveckling av fritidshemmen inleddes tidigare i år genom en serie aktiviteter inom bildningsförvaltningen. Bland annat har man jobbat på temat entreprenörskap med inspiration från Komtek, utepedagogik och Boklådan, med inspirationsutbyte mellan fritidshemmen, fördjupning i läroplanen och man har infört tekniklådor som nytt inslag på fritidshemmen.

– På det här sättet vill vi utveckla förutsättningarna för att kunna erbjuda meningsfull och innehållsrik fritid för eleverna, säger utvecklingschef Karin Jadelius. Fritids kompletterar skolan och har viktiga uppgifter när det gäller barns lärande och möjligheterna till en fungerande social samvaro med kompisar.

Mer läsning

Annons