Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till fibernät på landsbygden 2013

Västernorrlands län ska få större möjligheter till utbyggnad av bredband på landsbygden. Under 2013 kommer totalt 23 miljoner kronor kunna användas till öka länets fibertäthet. Pengarna förvaltas av länsstyrelsen.

Annons

Under 2013 kommer länsstyrelsen i Västernorrlands att disponera totalt 23 miljoner kronor för satsningar på utbyggnad av fibernät på landsbygden. Av dessa pengar kommer 17,3 miljoner från Jordbruksverket. Örnsköldsviks kommun har sedan tidigare i år bland annat anställt en e-lots som en del i att underlätta för byar att ansluta sig till ett fibernät.

– Vi har sett att intresset har ökat markant senaste tiden, särskilt från Örnsköldsviks kommun, berättar Robert Nordevi som är infrastrukturstrateg på länsstyrelsen i Västernorrland.

Enligt Robert Nordevi är ett väl fungerande bredband en förutsättning för att öka landsbygdens attraktionskraft. Inte sällan ses tillgång till fiber som en bra investering och något som ofta efterfrågas vid hus- och fritidshusköp. Dessutom är en säker och stabil uppkoppling ett sätt för företagare på landsbygden att kompensera för de geografiska avstånden.

– I samband med att Telia nu håller på att montera ned sitt kopparnät är tillgången till fiber ännu viktigare.

För att kunna ansöka om pengar till dragning av fibernät krävs att området eller byn i fråga startar en ekonomisk förening, privatpersoner kan inte söka. Dessutom är dessa bidrag till för orter där kommersiella intressen för satsning på fibernät saknas. Ansökningsblanketter finns att tillgå hos länsstyrelsen.

– Fram till och med den 6 mars 2013 kan man skicka in en ansökan till länsstyrelsen, sedan ser vi över vilka projekt som är rimliga kandidater, avslutar Nordevi.

Mer läsning

Annons