Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknadsför industrin

Tillverkningsindustri är en vanlig arbetsplats i Örnsköldsvik. I takt med att 40-talister pensioneras och ungdomar tappar intresse för teknik ökar risken för brist på arbetskraft.
Denna artikelserie i tre delar synar hur läget är och vad som måste göras om inte arbetstillfällen ska försvinna.

ÖRNSKÖLDSVIK. Det finns tillfällen när låg arbetslöshet inte är det idealiska. Som när man ska rekrytera arbetskraft till tillverkningsindustrin.
– Hög arbetslöshet ger större chans att hitta bra arbetskraft, säger Industrigruppens vd Lars-Eric Morin.

Annons

Tro nu inte att Lars-Eric önskar att arbetslösheten ska vara hög bara för att det ska finnas en massa arbetare att välja mellan när tjänster ska tillsättas.
I likhet med alla andra trivs Lars-Eric när den siffran är så nära noll som möjligt.
Vi är på väg ner i arbetslöshet, och det tackar vi för, men i kombination med att många 40-talister är på väg att tacka för sig kan det här ställa till lite problem för oss.
Tillverkningsindustrin i Örnsköldsvik är mycket stor, relativt sett. Ungefär en tredjedel av alla jobb i kommunen finns just inom den sektorn. I siffror är det 7 122 tjänster av totalt 23 966.

HÖGRE ÄN SNITTET
Örnsköldsvik ligger i den kolumnen tio procent högre än snittet för rikets övriga kommuner.
Vi har anledning att vara stolta över det, säger Morin. Ändå påstår jag att vi inte varit bra på att marknadsföra industrin, och det beror förmodligen mest på att det inte behövts tidigare.
Nu är det andra spelregler som gäller.
Morin och många andra ser vad som är på gång att hända om ingenting görs.
Nu gäller det att vi talar om att vi finns. Vi kan inte vänta längre.
Morin pratar om industriprogrammet på Parkskolan, och säger att det är bra men att det går för få elever där.
Jag tror vi har 54 elever där i dag. Min gissning är att vi skulle ha mellan 30 och 50 som går ut årligen.
Vad händer om ni inte når det målet?
Ja, då är det externrekrytering som gäller. Jag ser i och för sig inga som helst nackdelar med det, men visst är det trevligt om jobben i Örnsköldsvik går till Örnsköldsviksbor.
Morin säger att intresset för verkstadsindustrin under en lång tid nu fått stå tillbaka för bland annat it och media, vilket stått högst upp på mängder av ungdomars önskelistor.
Ett sätt att slå ett slag för verkstadsindustrin är att vara offensivare i grundskolan.
Vi ska bli bättre på att marknadsföra oss hos niondeklassarna. Vi ska ta chansen att berätta att jobb väntar i stort sett alla som går industriprogrammet i tre år.
Morin tillägger att det hänt så mycket inom industrin de senaste åren att många som varit ifrån den miljön knappt skulle känna igen sig vid nästa besök.
Inte bara miljön är totalt förändrad; arbetsuppgifterna är det också. Industrin är en bra arbetsplats, fortsätter Morin. De flesta som börjar där stannar under sina yrkesverksamma år.

REGELBUNDNA MÖTEN
I egenskap av vd i industrigruppen sitter Lars-Eric med i regelbundna möten med företrädare för ungefär 30 företag i Örnsköldsvik.
Vi har ett bra samarbete, och jag tycker att vi talar samma språk när vi blickar framåt. Jag kan inte påstå att samtliga företag har exakt samma förutsättningar, men på ett ungefär.
Så industrin är medveten om att den måste ut och marknadsföra sig?
Ja, det är den. Samhället i dag är så snabbrörligt att det gäller att vara med på noterna. Det vore trist om vi av någon anledning tappar arbetskraft eller arbetstillfällen från Örnsköldsvik.
Målsättningen för oss bör vara att dra till oss arbetskraft och arbetstillfällen. Här finns handlingskraft och vi är överens om vilka behov vi har.
Morin berättar att ambitionen att få in mer verkstad i skolan - och att få in mer skola i verkstaden.
Båda parter är positiva till samarbete. Vi besöker skolan och lärarna kommer ut och hälsar på i industrin.
Vi ska komma ihåg att verkstadsindustrin är kund till it och data. Nu gäller det för oss i Örnsköldsvik att lyfta fram oss själva, fram med den fina industrin i Vision 2008.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons