Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannens roll utreds efter trafikolyckan

Trafikolyckan i Solberg där en kvinna blev sittande i sin bil över natten har väckt en del frågetecken.
Polisen hoppas nu kunna räta ut dem.
– Det pågår en utredning, berättar Leif Sundin vid Örnsköldsvikspolisen.

Annons

Inte minst är polisen intresserad av kvinnans sambos roll i det hela. Enligt de första uppgifterna under torsdagen hade kvinnan i 45-årsåldern suttit ensam i sin bil 18 timmar efter en dikeskörning på onsdagseftermiddagen. Olyckan inträffade på en mindre väg en mil norr om Solberg.

Hon upptäcktes först i torsdags morse av en plogbilschaufför och fördes därefter Örnsköldsviks sjukhus där hon opererades för skador i höftpartiet. I går vårdades hon på sjukhuset med moderata skador.

Under torsdagen framkom det sedermera att kvinnans sambo sagt till polisen att han var vid olycksplatsen två gånger men att kvinnan inte ville följa med hem.

– Vi ska utreda om han var där och även om det var han som körde bilen. Han kommer att höras, någon gång efter helgen, innan det kan bli aktuellt med eventuell misstanke om brott, säger förundersökningsledare Leif Sundin.

Det är inte ett lagbrott i sig att inte anmäla en olycka.

– I vissa andra länder är det straffbart att underlåta att bistå nödställda men inte här. Det är alltså inte brottsligt att inte ingripa när någon håller på att drunkna till exempel, säger Leif Sundin.

En så kallad civilkuragelag har diskuterats i Sverige. Handlingspliktutredningen som presenterades på uppdrag av regeringen i fjol kom fram till att en allmän skyldighet att hjälpa nödställda inte skulle få någon positiv effekt. En lag skulle snarare minska viljan att anmäla och vittna om övergrepp och olyckor om man själv inte gjort tillräckligt för att hjälpa.

Det finns dock en plikt att handla i vissa situationer enligt svensk lag. I Solbergsfallet utreder polisen framkallande av fara för annan – "Utsätter någon av grov oaktsamhet annan för livsfara eller fara för svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom, dömes för framkallande av fara för annan till böter eller fängelse i högst två år" säger brottsbalkens tredje kapitel, nionde paragraf.

Mer läsning

Annons