Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville lära sig om hästens närmiljö

SVEDJEHOLMEN. En del av en del av ett projekt.
Obskyrt? Futtigt?
Nej, det första seminariret av tre om hästens närmiljö blev en oväntat stor framgång.

Annons

Arrangören hade hoppats på 30 deltagare. I stället slöt drygt hundra personer upp i Solängskrogen i går kväll.
Samtliga med någon form av hästanknytning här fanns ridklubbs- och travfolk, försäljare av foder och allehanda tillbehör, uppfödare samt självklart många vanliga hästägare och alla med en vilja att lära sig mer.

MER TURISTVERKSAMHET
Vilket är ett av syftena med seminarieserien Hästens närmiljö, en del av projektet Våga tänka nytt som i sin tur ingår i EU-stödda projektet Våga växa Västernorrland.
Tanken är att genom breddade kunskaper och knytande av nya kontakter få fler människor att satsa på hästar i sitt företagande.
Exempelvis genom turistverksamhet. Vi har redan fått tur-ridningsföretagen att bilda en grupp för samarbete, säger projektledaren Anna-Britta Åkerlind.
Men det kan också handla om foderproduktion eller något helt annat.

EN HEL DEL OKUNSKAP
Att man fokuserar på hästen beror dels på att den representerar en växande bransch, dels på att det trots allt intresse finns en hel del okunskap kring denna mest ståtliga av människans fyrbenta vänner.
Något föreläsaren Margareta Rundgren, lärare vid lantbruksuniversitetet i Ultuna, försökte råda bot på.
I första hand vill jag lära folk vad för slags djur de håller på med, säger hon. Jag är själv hästägare, men när jag började läsa etologi insåg jag hur lite jag egentligen visste.
Rundgren talade bland annat om hästens ovanliga gruppstruktur och att den rangordning som uppstår i hagen inte behövts hos vilda hästar.
Och inte minst: om hästens sinnen och signaler. Att den stora mulen skymmer ganska mycket av synfältet, att den alls inte har den exceptionella hörsel vi ofta tillskriver den, att en hingst på lukten som regel kan identifiera från vilken individ en gödselhög kommer och hur putsandet hästar emellan visar på tillgivenhet.
Samt även tips och iakttagelser som är mer överkurs.
Min förhoppning är att ge ytterligare en dimension i umgänget med hästen, säger Margareta Rundgren.
Många hästägare kan mycket, men vet inte varför olika saker händer. Ökad kunskap gör att både människa och häst trivs mycket bättre och att många olyckor kan undvikas.
Har du några exempel på människans okunskap?
Hästar får ofta för lite grovfoder. De ska alltid ha något att äta. Och när de får det alstrar de så mycket värme att de sällan behöver alla täckena vi envisas med att lägga på dem.
Seminarium två och tre hålls i januari respektive mars.

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons