Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad agilityhelg på Hundtorpet

/
  • Helena Hägglund med hunden Hilding efter seger i Agility extra small.
  • Tävlingsledare Sandra Lindahl samt Maja Nyström och Anette Westerlund vid tävlingssekretariatet.
  • Glade domaren och födelsedagsbarnet Timo Virtanen 55 år.

Hundtorpet i Västansjö har under helgen 5 till 6 augusti haft besökare från Öland och Åhus i söder till Kiruna i norr. Med till Hundtorpet följde familjehundar, vilka blivit tränade i agility.

Annons

Örnsköldsviks Brukshundsklubbs Agility avdelning stod som arrangör för den årligen återkommande tävlingen. Ungefär 800 starter har genomförts tack vare ett 20-tal funktionärer och de två domarna Timo Vertanen och Michael Flanegan. De delade på dömningen så att den ene dömde agility och den andre hoppklassen. Så till tävlingarna vilka flöt på helt fantastiskt. Då menar jag inte i regn, utan organisationsmässigt. Det var fantastiska uppvisningar hundförare och hundar bjöd på. Många, både vanliga och ovanliga hundraser, visade upp sitt kunnande och temperament. Vissa ekipage tog det lugnt i sin framfart medan föraren arbetade med att försöka peppa hunden till att göra rätt och få en godkänd tid. Andra hundar genomförde banorna i "Raketfart" och då menar jag "Raketfart". Hur både hundar och förare hinner med i svängarna är ett under. Man kan ju förstå att det gick fort då ett 20-tal hinder på en 200 meter lång bana genomfördes på dryga 30 sekunder. Sporten är växande och det roliga är att både ung som gammal, man som kvinna, ja hela familjer, kan vara med och tävla. Som exempel kan omnämnas en mycket glad och nöjd Tommy Fredriksson som här firade sin 60-årsdag på Hundtorpet under helgen.

Gräsmattorna där tävlingsbanorna var förlagda nedanför klubbstugan var torra och idealiska under lördagen. Under söndag förmiddag kom ett lätt regn. Det gjorde banorna halare och mer förrädiska vilket förorsakade en "förarvurpa" för Augusta Hagelqvist. Bra förararbete gjorde dock att den konfunderade hunden fullföljde banan in till mål. Där skrattade Augusta och klappade glatt om sin hund, som inte hade några problem med underlaget. Glädje är något som genomsyrar hela sporten oavsett hur tävlingen gått. Det viktiga är inte att vinna utan att ha roligt i glada vänners lag.

För de som tänker skaffa sig hund är agility tävlingarna ett bra tillfälle att se olika hundraser i aktion. Genom att tala med hundförarna kan man bilda sig en uppfattning om vilken hundras som skulle passa bäst. Kanske lockar det till att komma med egen hund till nästa års tävling på Hundtorpet.

Eilert Hägglund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons