Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Riddare av Rumänien

/
  • Lennart Eriksson, Hoppets Stjärnas verksamhetschef, har tilldelats den åtråvärda titeln Riddare av Rumänien.

Hoppets Stjärnas verksamhetschef Lennart Eriksson har fått utmärkelsen Riddare av Rumänien på grund av organisationens satsning på familjer med handikappade barn.

Annons

Rumäniens president har utsett Lennart Eriksson till Riddare av Rumänien. Den högsta titeln som nationen delar ut till personer som på ett eller annat sätt utmärkt sig. Lennart Eriksson får utmärkelsen för Star of hope - Hoppets stjärnas arbete bland barn med funktionsnedsättning. Motiveringen till utmärkelsen lyder så här:

"För sitt utomordentliga bidrag inom barnens rättigheter, särskilt barn med funktionsnedsättningar, för konstant samverkan med de rumänska myndigheterna för att främja och utveckla aktiviteter och humanitära projekt särskilt i länen Iasi, Vaslui och Botsani tilldelar president Traian Basescu den nationella orden Steaua României, (Star of Romania) till Hoppets Stjärnas ledare Lennart Eriksson som också grundat Star of Hope Romania".

– Jag känner mig överväldigad och mycket tacksam för utmärkelsen, säger Lennart Eriksson. Denna status innebär att jag har rätt att uttala mig, göra mig hörd. Där ser jag fördelar. Jag hoppas titeln kan hjälpa Star of hope i Rumänien.

Star of hope etablerades i Rumänien i slutet 90-talet. Sedan dess har organisationen jobbat aktivt med barn med funktionsnedsättningar.

– De här åren har varit ett maratonlopp och jag ska fortsätta kampen tills jag når målsnöret. När vi påbörjade arbetet i Rumänien började vi med att rädda barns liv på institutioner. Därefter började vi jobba med att ändra människors attityder mot handikappade barn.

– Vårt mål är att handikappade barn ska växa upp i sin lokala miljö, alltså i sin familj. Inte hamna på institutioner som många gör i dag. Vi har ett 20-tal medarbetare i Rumänien som jobbar medvetet med denna fråga, genom kampanjer, opinion och utbildning . Ett bra sätt att påverka är att förena familjer med handikappade barn och tillsammans skapa nätverk, att de tillsammans kräver sin rätt.

På lördagen lämnar Lennart Eriksson Rumänien för hemfärd till Sverige. Om några dagar är det återigen dags för resa söderut, denna gång till Stockholm.

– Jag ska ta emot medaljen på rumänska ambassaden i Stockholm, säger Lennart Eriksson.

Mer läsning

Annons