Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Låt dem inte svälta ihjäl”

GIMÅT. När de andra svanarna flög söderut blev två kvar.
Nu riskerar det unga syskonparet att svälta ihjäl. Utan öppet vatten och tillgång till föda dör de.

Annons

Under sommaren är Höglandssjön rik på fågelliv. Många svanar simmar omkring med sina nykläckta ungar, till glädje för de kringboende och alla de som promenerar runt sjön.
För svanarna är Höglandssjön som ett stort skafferi, med gott om mat i form av bland annat bottenväxter. Men när vintern kommer och isen lägger sig förändras förutsättningarna drastiskt.
Det har två ungsvanar bittert fått erfara.
När deras föräldrar och de andra svanarna drog söderut, blev de unga knölsvanarna kvar.

UNGARNA FÖDDA SENT
Troligen är de födda sent, kanske i augusti, säger kommunbiologen Uno Skog, som den senaste tiden fått ta emot massor av samtal från oroliga Örnsköldsviksbor.
Uno Skog tror att svanföräldrarna kan ha blivit störda under häckningen och att äggen därför kläckts först ett par månader senare än normalt.

LÄGET SNABBT AKUT
I vanliga fall föds ungarna någon gång i juni och hinner bli flygfärdiga tills det är dags att flytta söderut. Ungsvanarna i Höglandssjön har nog inte hunnit bli flygfärdiga, det kan vara därför de blivit kvar.
Även ÖA har fått en rad samtal om ungsvanarna vid Gimåtbron, liksom polisen och räddningstjänsten.
Många vill att något görs så att svanarna inte dör när vintern kommer på allvar.
I går fanns det fortfarande en del öppet vatten vid Gimåtbron. De gråvita fåglarna simmade omkring i strandkanten och såg mest ut att längta bort.
När folk passerade och slängde bröd, var de snabbt framme och nappade åt sig maten.
Än så länge klarar sig fåglarna. Men frågan är hur länge.
När vattnet fryser igen helt blir läget snabbt bli akut.
Svanarna måste ha öppet vatten för att komma åt de bottenväxter de lever av, säger Uno Skog. De dyker inte utan tippar bara omkull och betar på botten så långt de når med halsen. Än så länge är det ingen fara, men det kan gå fort för isen att lägga sig.
Örnsköldsvikstrakten är nära nordgränsen för knölsvanen. Så här långt norrut håller den sig helst i eller nära havet, eller i kustnära sjöar som Höglandssjön.
Problemet för svanarna är att isen lägger sig först där det är grundast och maten finns.
Visst kan vi flytta de här ungsvanarna ut till havet, men frågan är om det räcker, säger Uno Skog. Även där fryser det först där det är grunt och födan finns.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons