Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärpunkten hjälpte Maria till universitetet

/
  • Lärpunkten blev en vändpunkt i livet för både Maria Jacobzon och Christer Nordström. Bägge har fått hjälp med sina läs- och skrivsvårigheter och planerar nu att studera vidare; Maria till förskollärare och Christer till industrielektriker.
  • Det var en befrielse för Maria Jacobzon att till slut få diagnosen dyslexi. ”Jag fick äntligen bekräftat att jag inte var dum”, säger hon.

Bokstäverna hoppade, och orden föll hullerombuller om vartannat.
Maria Jacobzon höll nästan på att ge upp.
Men så kom hjälpen mot dyslexin, och till hösten börjar Maria studera vid universitetet.

Annons

Jag vågar inte. Jag kan inte. En person med läs -och skrivsvårigheter hamnar lätt i en ond cirkel som är svår att ta sig ur. På Lärpunkten vid Komvux handlar det om att bygga självförtroende, och försiktigt fösa personen med läs -och skrivsvårigheter in i samhället.

Maria Jacobzon är 31 år och har studerat vid Lärpunkten i fyra terminer.

– Jag hade det jättejobbigt i skolan och hamnade i specialklass. Jag fick höra att det här skulle växa bort men det gjorde inte det.

Hon kom in på Vårdskolan men hennes dyslexi, som vid det laget inte hade diagnosticerats, var stora hinder.

När hon till slut fick nys om Lärpunkten och började där, släppte hennes tunga börda.

– Jag fick en diagnos och fick äntligen bekräftat att jag inte var dum.

Maria läste upp betygen i alla ämnen, med gott stöd från pedagogerna vid Lärpunkten. Nu i vinter antogs hon till Förskollärarprogrammet på distans i Härnösand.

Men att läsa på distans kan vara försvårande för en person som lider av dyslexi, och Marias plan är att vänta med utbildningen till i höst när den startar på hemmaplan.

– Jag hade varit halv om jag inte fått hjälp med det här. Jag hade inte mått bra. I skolan fanns bara ett enda sätt att förklara saker men här har jag insett att det finns flera sätt.

Mer läsning

Annons