Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen räknar med sanering i höst

ÖRNSKÖLDSVIK. Enligt en preliminär tidsplan kan saneringen av Köpmanholmens industriområde börja redan till hösten.
För att styrka kommunens
finansieringsansökan inleder länsstyrelsen den 7 mars förhandlingar med Assi Domän om vem som ska betala vad.

Annons

Länsstyrelsen tar nu på allvar tag i frågan om återställning av det gamla industriområdet i Köpmanholmen.
Vi vill driva på detta för att få till en sanering. Dels för att Höga kusten blivit godkänt som ett världsarv och dels för att området kan vara intressant för ny industriell verksamhet i framtiden, säger landshövdingen Gerhard Larsson.
Slutrapporten som tagits fram av konsultföretaget Kemakta AB kom för drygt en vecka sedan och enligt den kommer saneringen att kosta cirka 160 miljoner kronor.
Med rapporten i ryggen går länsstyrelsen vidare i frågan om finansieringen.
Meningen är att de som tillsynsmyndighet ska se till att den som förorenat återställer efter sig. Därför inleds förhandlingar i början av nästa månad med Assi Domän, som drev klorfabriken vid nedläggningen.
Förhandlingarna kommer att utreda hur stor del av finansieringen som Assi ska stå för, säger Gerhard Larsson.

FORCERAR ÄRENDET
Trots att länsstyrelsen i går gick ut med ett pressmeddelande rubricerat Köpmanholmen kan äntligen åtgärdas, anser kommunens miljöstrateg Anders Lindström, att det är för tidigt att slå på stora trumman.
Det är långt ifrån klart. Förutsättningen för att det överhuvudtaget ska bli något är att Naturvårdsverket går in med pengar för att täcka upp det som inte finansieras av Assi Domän, säger han.
Örnsköldsviks kommun har nyligen arbetat fram en preliminär tidsplan för allt som behöver ordnas innan en sanering kan påbörjas och den har diskuterats med Naturvårdsverket och länsstyrelsen.
Vi vill på så sätt visa att vi är kraftfulla och övertyga verket om att gå in med pengar i projektet,
säger Anders Lindström.
Det är en väldigt pressad och komprimerad tidsplan som innehåller vad som ska göras och hur. Bland annat måste man hitta en
entreprenör som kan säkra kvaliteten på arbetet, få det att stämma med alla miljötillstånd och ordna en mängd markförhandlingar.
Vi kommer att forcera ärendet under våren så att saneringsarbetet förhoppningsvis kommer igång till hösten, berättar Anders Lindström.

SNABBA FÖRHANDLINGAR
Naturvårdsverket verkar hittills positiv inställda till den preliminära tidsplanen, enligt de signaler som Lindström anser att han fått. Men det är viktigt att förhandlingarna med Assi Domän går så snabbt som möjligt, så att kommunen kan komma med en konkret
finansieringsansökan till Naturvårdsverket.
Länsstyrelsen har en uppfattning om hur mycket som Assi bör betala men det vill jag inte avslöja än. Jag räknar med att vi kommer överens så att vi inte behöver vidta andra åtgärder, säger Gerhard Larsson.

BESLUT I DAG
I dag kommer beslut att fattas i kommunstyrelsens arbetsutskott om att driva ärendet enligt den aktuella tidsplanen och om att skicka in ansökan till Naturvårdsverket.
Så fort länsstyrelsen kommer med ansvarighetsutredningen kan vi ansöka hos Naturvårdsverket och sedan behöver de en månad på sig för beslutsfattande. Just nu känns det bättre än det gjort på mycket länge i det här ärendet,
säger Anders Lindström.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons