Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lampan som väcker åsikter

/
  • Det nya signalsystemet vid busshållsplatsen Banafjälsvägen bländar trafikanterna. Vägverket jobbar just nu med att åtgärda felet.

Trafikanterna blir bländade av det nya trafiksäkra signalsystemet vid en av de två busshållsplatser längs E4.
Nu lovar Vägverket att se över systemet.

Annons

Det nya signalsystemet som bland annat införts vid hållplatsen Banafjälsvägen mellan Husum och Örnsköldsvik upprör många trafikanter.

Signalsystemet fungerar som så att en lampa blinkar vid hållplatserna när ingen passagerare står och väntar. Blinkar inte lampan har en passagerare tryckt på en knapp vid hållplatsen och busschaufförerna vet att någon väntar.

Det är just denna blinkande lampa som irriterar trafikanterna. Kjell-Anders Västerlund är en av dem som upplevt lampans sken som obehagligt.

– Den som står vid Banafjälsvägen har jag nästan blivit bländad av flera gånger. Lampan lyser för starkt och regnar det ute blir det ännu värre, säger han.

Ett liknande system finns sedan en tid tillbaka även vid Håknäs i Nordmaling. Den stolpen är enligt Kjell-Anders betydligt högre vilket gör att lampan inte bländar trafikanterna.

På Vägverket region mitt är man medveten om att signalsystemet bländar trafikanterna.

– Vi har sett det där och man håller på att jobba på det, om vi ska vrida stolpen eller något liknande, säger Ingemar Sandström, projektledare vid Vägverket region mitt.

Att ändra på signalsystemet är inte är aktuellt.

– Man måste ha samma system överallt. Chaufförerna blir ju förvirrade annars om det fungerar på ett sätt på ett ställe och på ett annat sätt på ett annat ställe, säger Ingemar Sandström.

Mer läsning

Annons