Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga virkespriser

Örnsköldsvik. Trenden med låga virkes- och massavedspriser förväntas stå sig ytterligare några år. Det visar LRF:s och Föreningssparbankens skogsbarometer för 2001, genomförd på uppdrag av Sifo.

Annons

Årets undersökning visar hur nedgången i världsekonomin, i kombination med en stor import av rundvirke, skapar pessimism i svenska skogsägarled. En majoritet av de tillfrågade har relativt pessimistiska förväntningar inför prisutvecklingen på virkesmarknaden under nästa år.
Hur tuffa tider det är för skogsägarna bero på hur tuffa tider är för industrin, säger Rolf Edström Norra skogsägarnas ekonomiska förening.
Skogsbarometern 2001 visar också på stora prisvariationer när det gäller sågtimmer. Skogsägare i norra Sverige får betydligt sämre betalt för sin gran, än skogsägare i södra delen av landet. Under tredje kvartalet var genomsnittspriset på grantimmer 406 kronor per kubikmeter i södra Sverige och 336 kronor per kubikmeter i norra.
Priset på talltimmer varierade också. En variation som följer de senaste två årens prisutveckling med högre priser i norra Sverige än i södra, 434 kronor per kubikmeter i norr mot 374 kronor i söder.
Där bidrar väl vi till att priserna ändå är så pass bra som de är. Norra skogsägarna är små i Västernorrland, vi finns bara i Örnsköldsvik, men vi håller samma priser i Västernorrland som i Västerbotten, säger Rolf Edström.

BILLIG MASAVED
Massavedspriset fortsätter att ligga lågt. Sedan säsongen 1998/99, då genomsnittspriset uppgick till 328 kronor per kubikmeter, har priserna på massaved rasat. Under fjolårssäsongen, 2000/01, var prisnivån lägst i Västernorrland. Här betalades 233 kronor för massaveden, medan priset var högst i Jönköpings län där virkesleverantörerna erhöll 357 kronor per kubikmeter.

TROR PÅ SJUNKANDE PRISER
Skogsägarna tror heller inte på någon uppgång av massavedspriserna på kort sikt. 48 procent av de tillfrågade tror på sjunkande priser under kommande säsong. Skogsägarna spår heller ingen större positiv prisutveckling på lite längre sikt utan tror att prisnivån på massaved blir oförändrad under de kommande tre åren.
När det gäller massaveden är det industrin som styr där också. Vi vill ju att skogsägarna ska få så bra betalt som det överhuvudtaget är möjligt. Var gränsen går vill jag inte spekulera i, den påverkas av så mycket dollar, euro och fraktpriser över Atlanten, säger Rolf Edström.

DYSTER PROGNOS
Skogsägarnas bedömning över sågtimmerprisernas utveckling under kommande säsong är negativ.
Endast 8 procent av de 585 tillfrågade tror på stigande priser, medan 58 procent av skogsägarna tror att priserna på sågtimmer sjunker ytterligare.
När det gäller prisutvecklingen för de kommande tre åren är skogsägarnas prognos däremot något mer positiv. 25 procent tror på stigande priser medan de som tror på fortsatt prisfall uppgår till 32 procent.
Jag vill inte spekulera i prisutvecklingen, men jag tror att tiderna med jättelika svängningar är förbi. Det är också betydligt lättare för skogsägarna att planera sin ekonomi om priserna håller en jämn nivå, säger Rolf Edström.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons