Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan tvingas leva på hemligt ställe

ÖRNSKÖLDSVIK. Hon har flyttat till annan ort, har skyddad adress och är utrustad med skyddslarm.
I går stod hennes före detta sambo inför rätta för bland annat grov kvinnofridskränkning.
– Jag är fortfarande rädd för honom. Han har flera gånger hotat att mörda mig, förklarade den 28-åriga kvinnan.

Annons

Det var en skrämmande bild som kvinnan gav av det inträffade. Hon berättade hur hon har misshandlats, såväl fysiskt som psykiskt. Och mitt i det stormiga förhållandet fanns två små barn.
Den 32-årige mannen hade säkert en egen version av det som inträffat. Men den fick bara ett fåtal lyssna till eftersom försvaret begärde att förhöret skulle hållas bakom stängda dörrar. Psykisk ohälsa angavs som skäl.

ERKÄNDE HOT
Men klart är att han erkände att han den 9 december förra året hotat sin före detta sambo, men nekade till övriga punkter i åtalet.
Den aktuella dagen, när separationen mellan de båda var ett faktum, skulle kvinnan hämta barnen som fanns hos sin far. För sin egen säkerhets skull tog hon med sig en kusin. Väl framme körde mannen upp sin skoter intill bildörren som hindrade kusinen att stiga ur.
När kvinnan gått in i huset ska mannen ha tagit ett struptag och hotat att mörda henne. Hoten finns på en bandinspelning som kvinnan gjorde i smyg på uppmaning av kvinnojouren där hon sökt hjälp. Innehållet på bandet kommer att spelas upp när rättegången fortsätter på onsdag i nästa vecka.
Första gången som kvinnan blev angripen var 1998. Då ska hon enligt egen utsago ha fått ett knytnävsslag i ansiktet.
Han bad dock om ursäkt dagen efter. Och det är första och enda gången, berättade kvinnan.
I början på april förra året var det dags för nästa. 28-åringen gömde då nycklarna när mannen skulle köra sin skoter eftersom han inte var nykter.
Enligt kvinnan skulle ska han då ha blivit helt vansinnig och slagit sönder en stol och en ljusstake så att ett av barnen vaknade och skrek.
Ilskan ökade och kvinnan började därför packa en väska för att ta med sig barnen och fly därifrån. Mannen ska då ha förklarat att han skulle slå sönder alla telefoner och låsa alla dörrar innan han tog livet av sin familj och sig själv.

FLYDDE MED BARNEN
Jag trodde att han skulle döda oss, berättade kvinnan inför rätten.
Hon lyckades dock fly med barnen ut ur huset och in i bilen där hon låste dörrarna. Han ska då ha slagit med ett järnrör mot en ruta och när kvinnan backade hoppat upp på bilens framruta.
Sedan den händelsen har jag trott att han skulle döda mig, att han var kapabel till det.
Kvinnan berättade, i enlighet med åtalet, även om andra tillfällen då mannen gett prov på sitt häftiga humör som lett till hot och psykisk misshandel.
Som vid ett tillfälle när mannen ska ha gett sken av att han kvävt ett av deras barn.
Enligt kvinnan ska han då ha sagt, stående vid barnets säng och med en kudde framför sig, att hon inte skulle komma dit eftersom hon inte fick se vad han gjort.
Efter flera händelser tog kvinnan sin tillflykt till kvinnojouren där hon stannade i fyra veckor. Hon har även vistats på annat håll innan hon bosatte sig på hemlig ort, med skyddad adress och skyddslarm.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons