Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna vanvårdad efter läkares slarv

Sund. En 75-årig kvinna som bodde på Sundhems servicehus i Domsjö fick så allvarliga liggsår att hon var tvungen att läggas in på sjukhus.
Dessutom var hon undernärd och intorkad.
– Vi är mycket kritiska till att hon inte hade någon ansvarig läkare, säger enhetschef Thomas Tegenfeldt på Socialstyrelsen.

Annons

Den 75-åriga kvinnan bodde på Sundhem förra sommaren, när en hudförändring upptäcktes på hennes höft. Fastän det behandlades blev det ett sår, som bara blev värre och värre. Efter hand fick hon trycksår även på ryggen och på knät.
Samtidigt var kvinnan undernärd och mycket smal. Hon gick inte upp i vikt fastän hon fick särskild kost med extra näring och grädde i.
I början av 2002 besökte en läkare henne, och på grund av att såren nu var mycket fula, blev kvinnan skickad akut till sjukhuset.

LEX MARIA-ANMÄLAN
I februari i år anmälde den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Sundhem enligt Lex Maria. Lagen Lex Maria innebär att de som arbetar inom vården måste anmäla skador eller sjukdom som uppstår på grund av vård eller behandling.
Socialstyrelsen granskade vården av kvinnan och kom fram till att kvinnans journal inte innehöll de uppgifter den borde. Trycksåren finns omnämnda i journalen först i januari. De läkare som undersökt henne har inte skrivit ner ordentligt hur de behandlat henne.
Det går inte att hitta i journalerna, och det går inte att utläsa från anteckningarna vad som har hänt, säger Thomas Tegenfeldt på Socialstyrelsen i Umeå.

ANSVARIG LÄKARE SAKNAS
Han är enhetschef, och den som fattade beslutet om kritiken.
Det finns heller ingen läkare som är ansvarig för vården av kvinnan som det borde göra.
Socialstyrelsen är mycket kritisk till att kvinnan inte har någon ansvarig läkare, och ser allvarligt på den bristande journaldokumentationen.
Vi kritiserar inte personalen som skött om kvinnan, säger Thomas Tegenfeldt. Det är inget fel i omvårdnaden, utan felen ligger i rutinerna.
Det fattas ofta läkare i primärvården nu för tiden. Det är inte samma läkare som kommer till samma patienter, det saknas kontinuitet. Dessutom anlitas ofta stafettläkare. Äldrevården är helt enkelt ingen prioriterad verksamhet.
ÖA har sökt ansvariga för primärvården utan framgång. IDA ÖSTBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons