Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fick oväntat besök

ÖRNSKÖLDSVIK. När kvinnan kom hem till sin lägenhet hade hon haft oväntat besök. Den rökta siken, levergrytan och blåbärssoppan var uppäten. Och utanför fönstret sprang en 44-årig man sin väg.
I går stod samme man inför rätta åtalad för bland annat grov stöld.

Annons

Det var den 18 augusti förra året som kvinnan var borta några timmar. Och hemkomsten framkallade minst sagt en smärre chock. Rutan i balkongdörren var sönderslagen och på vardagsrumsgolvet fanns en hög med glasbitar. Maten var uppäten, ett par paket cigarretter stulna. Och den objudne gästen hade dessutom roat sig med att titta på videofilm och sova en stund i soffan.
Men när 44-åringen försvann sin väg ropade han vid upprepade tillfällen Det var inte jag. Jag blev insläppt. Och det var också vad han berättade inför rätten.
Jag gick förbi lägenheten när en okänd man stod i dörren och ropade att jag skulle komma in. Men jag åt aldrig något. Och när jag senare väcktes av att hon kom hem var han borta.
Han erkände att han inte hade varit nykter. Och det var han heller inte när det var dags för ett nytt oväntat besök den fjärde oktober.

SOV UNDER BARNSÄNG
Då ringde en granne på dörren hos en yngre kvinna och berättade att en man hade försvunnit in i källarvåningen. Och vid en kontroll upptäcktes 44-åringen liggande under ett av barnens säng. En upptäckt som satte sina spår. Barnen är fortfarande rädda.
Förlåt mig så mycket. Jag ber om ursäkt. Hälsa barnen att jag inte är farlig, förklarade mannen.
Hur han hittat sin sovplats hade han ingen aning om. Av händelsen mindes han ingenting på grund av berusning. Men han erkände brottet.
Vid ett annat tillfälle, den 19 juni förra året, besökte han ett hotell i centrum. Detta hade egentligen stängt men öppnat för gäster som kom med sena kvällsflyget. Och då passade 44-åringen på att smita in.

DRAGEN I SLIPSEN
Eftersom mannen uppträdde aggressivt kallade personalen i receptionen på chefen. De två möttes i en trappa och chefen lyckades glida undan ett slag men vid nästa som träffade i bröstkorgen var han på väg att falla bakåt.
Men han tog tag i slipsen och räddade mig från att ramla baklänges. Genom detta kan han ha räddat livet på mig eftersom jag vid ett fall kunde ha slagit huvudet i ett element, berättade hotellchefen som haft besvär av den omilda behandlingen och fått behandling för nackproblem. Han begärde också 12 000 kronor i skadestånd.
Även av den här händelsen har 44-åringen bara diffusa minnesbilder.
Jag ber om ursäkt om jag gjort dig illa. Men jag var rädd för att du skulle slå dig, förklarade han.
En fjärde åtalspunkt gällde egenmäktigt förfarande. 44-åringen skulle ha använt en cykel som han inte var ägare till. En cykel som han hittat i ett dike och som han enligt egen utsago tänkt lämna in på polisstationen.
Mannen har länge haft alkoholproblem och förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret. Han var heller inte riktigt nykter vid gårdagens förhandlingar som blev en aning stökiga.
Jag vill ha vård. Annars kommer jag att supa ihjäl mig, vädjade han.
Dom meddelas den 6 juni.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons