Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan kan bli gäst i Rådhuset

/
  • Rådhuset står tomt och kostar pengar för kommunen. Kulturskolan betalar 144 000 kronor per år för att nyttja Thuleteatern. Nu vill kulturföreningarnas samarbetsgrupp att Kulturskolan överväger en flytt till Rådhuset.
  • Kulturskolans chef, Christer Joald, är positivt inställd till gruppens förslag om att låta Kulturskolan hyra in sig i Rådhuset istället för i Thuleteatern som drivs i privat regi.

Kommunen betalar 144 000 kronor per år för att låta Kulturskolan använda Thuleteatern. Samtidigt står Rådhuset tomt och kostar pengar. En dyrbar lösning, tycker Kulturföreningarnas samarbetsgrupp.

Annons

I november skrev Allehanda Media om en idé Kulturföreningarnas samarbetsgrupp arbetat fram. Den går ut på att Nolaskolans estetiska program flyttar delar av sin verksamhet till Rådhuset, samt att kulturföreningar kan hyra in sig där kvällar och helger.

Nu är även Kulturskolan med i matchen. I dag hyr de Thuleteatern till en kostnad av 12 000 kronor i månaden. Att istället utnyttja Rådhusets lokaler skulle spara pengar, menar Anders Nilsson, lärare vid estetprogrammet.

– Om Kulturskolan är med kommer vi att fylla huset och det blir ekonomiskt hållbart, säger han.

Kulturskolans chef, Christer Joald, har tagit del av förslaget.

– Det viktigaste är att vi gör Rådhuset levande överhuvudtaget och ur vårt perspektiv kan det här vara intressant.

Anders Nilsson och hans grupp har gjort en detaljerad skiss som går ut på att i stort sett varenda millimeter av Rådhuset skulle få liv igen. I gruppens kalkyl skulle Rådhuset ge en årlig vinst på 900 000 kronor per år om det nyttjades fullt ut.

– Det skulle kosta 50 kronor i timmen att hyra lokal, lika mycket som det kostar att hyra Sliperiet och då vet jag att föreningar står på kö för att hyra in sig där, säger Nilsson.

Mer läsning

Annons