Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens köp bäddar för bostäder och affärslokaler

/
  • Peter Holmqvist, chef för kommunens tillväxtavdelning, och mark -och exploateringschefen Arne Sandström är nöjda och lättade över att affären med att köpa varvskajen slutligen gått i lås.
  • Nya planer för Varvskajen.
  • Stationshuset hyrdes tills för några år sedan av Nybergs fastigheter men har stått tomt länge.

Nu är det klart. Örnsköldsviks kommun får köpa Varvskajen, det vill säga den gamla järnvägsstationen och det intilliggande hamnområdet.

– Äntligen. Det här är en strategisk fråga vi haft på bordet i tre år, säger mark -och exploateringschefen Arne Sandström.

Annons

En lång och jobbig process är över. I går gjordes affären om hamnområdet upp mellan Örnsköldsviks kommun och det statliga Jernhusen.

– Vi fick ett signat avtal på mejl idag, på måndag får vi det fysiskt, berättar Arne Sandström nöjt.

Köpesumman är 15 miljoner kronor och i den ingår 7.3 hektar mark varav 5,4 utgörs av land och 1,9 av vattenområde. Med i köpet följer bland annat den gamla stationsbyggnaden från sent 1800-tal med tillhörande uthus; de är båda byggnadsminnesförklarade.

– Området sträcker sig från de gamla järnvägsagnarna ända fram till resecentrum och från Modovägen och en bit ut i vattnet, säger kommunens tillväxtchef Peter Holmqvist.

Tanken är att investeringen ska kunna omsättas i nya tillgångar. Den norra delen kan exempelvis bebyggas med bostäder och affärslokaler. Den södra delen av området lämpar sig för småindustri och handel.

– Stan förstärks och förlängs och området har en otrolig potential. Första steget har varit att komma åt marken överhuvudtaget, nu vill vi snygga upp för det här är verkligen ingen vacker stadsdel så som den ser ut i dag, säger Peter Holmqvist.


Läs även: "Vägen i Örnsköldsvik som slår bottenrekord"

Bostäder och affärer blir aktuellt först längre fram. Först kommer området vara en del i det pågående projektet skärgård i världsklass och det handlar om en tillfällig markanvändning som sträcker sig 5-10 år fram.

– Vi ser framför oss en camping på området där även det gamla stationshuset skulle kunna ingå, säger Peter Holmqvist.

Stationshuset hyrdes tills för några år sedan av Nybergs fastigheter men har stått tomt länge.

– Det är ett fantastiskt hus som delvis restaurerades 2008 och 2009, säger Arne Sandström.

– I framtiden vore det en dröm om det fanns en restaurang i huset, tänk att kunna sitta och äta vid vattnet och se Örnsköldsvik från en av de vackraste vinklarna, säger Peter Holmqvist.

Just nu pågår grävningsarbete inför att bygga en asfalterad väg från Modovägen in på området.

Innan köpeavtalet slutgiltigt kan undertecknas ska fastighetsförvärvet behandlas politiskt. Det första steget i den processen sker i samband med kommunstyrelsens arbetsutskott 27 november.

Mer läsning

Annons