Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kunde inte stoppa friskola

/
  • Örnsköldsviks skolchef Thorbjörn Öhlund fick inget gehör hos Skolinspektionen utan tvingas acceptera att ännu en privat skola startas i kommunen, den här gången en grundskola.

Örnsköldsviks kommun fick avslag på sin överklagan om att Norrskenet ska få starta friskola.
– Det kommer att bli dyrt för kommunen, säger skolchefen Thorbjörn Öhlund.

Annons

Friskolan kommer att bli verklighet, meddelar ansvarige Luleåbon Mats Vikström.

– Jag tror att det kan innebära en besparing för kommunen i Örnsköldsvik, säger han. Kanske inte ekonomiskt, men kvalitetsmässigt.

– Jag tror att vi kan betyda en vitamininjektion för den kommunala skolan.

Norrskenet planerar starta med 40 förskolebarn och 280 elever i årskurs 1-7 det första verksamhetsåret. Fullt utbyggt 2011 planerar företaget att ha 40 förskolebarn och 360 elever i årskurserna 1-9.

– Vi satsar på kusten, säger Mats Vikman. Jag tycker mig ha att jämföra med eftersom jag varit lärare, rektor och områdeschef i den kommunala skolan.

När Skolverket hade beviljat Norrskenets ansökan överklagades den av Örnsköldsviks kommun till Skolinspektionen. Thorbjörn Öhlund pekade på farhågan om att koncentrationen utlandsfödda barn kunde bli för stor på övriga skolor i centrala Örnsköldsvik när Norrskenet flyttar in på Sjögatan, som det talas om.

– Jag visste att mitt argument inte skulle hålla, säger Öhlund. Men jag var ärligt i skrivelsen, och det finns en fara för just det jag uttryckt.

Men det är inget som Mats Vikman tror på.

– Vår erfarenhet är inte att vi enbart lockar till oss elitelever, eller något sånt. Vi välkomnar precis alla, det är först till kvarn som gäller.

Mer läsning

Annons